Dokumentärserie #34/2021

Arbete – inte bara löneslaveri

Tillverkning av hemelektronik 1992. Mitellorna som är upphängda i taket för att det monotona arbetet inte ska slita på kroppen orsakade rubriker på sin tid. Foto: SVT

Sex filmer på temat arbete visas nu på SVT Play. Var och en ger sitt perspektiv men klart är det inte bara är lönen som ger jobbet mening.

Det är en kul idé att sätta ihop ett tema med hjälp av filmskapare från olika håll och genrer. SVT:s satsning på arbetslivsskildringar, Kneg, med premiär den första maj i år lovar gott från början med Axel Danielssons och Maximilien van Aertrycks starka collage Arbete åt alla?, där olika röster flätas in över bilderna.

Här finns ikoniska reportagebilder som på sin tid orsakade upprördhet hos allmänheten som inte hade inblick i exempelvis industriarbete eller villkor för städerskor. Bilder av en kvinna 1992 som arbetar monotont och valhänt ska försöka skyddas från arbetsskador genom att låta armarna hänga i selar gör ont än idag. Särskilt när bilden kompletteras med den kinesiska kollega som utan lika mycket insyn tagit över elektronikmonteringsjobbet. Arbetslöshet här och arbetsskador till lägre lön där borta blev resultatet av tillväxten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga