Kommentar #34/2021

Blockeringar av internet växande problem

Demonstranter i Yangoon, Myanmar lyfter tre fingrar i luften. Det regnar och de är blöta i håret och paraplyer syns i bakgrunden. En ung man längst fram håller en banderoll med texten End dictatorship.
Sedan militärkuppen i Myanmar i februari har militärjuntan återkommande stängt ned internettillgången i landet som ett sätt att slå ned proteströrelsen. Foto: Vincent Thian/AP/TT

En av militärens första åtgärder efter att de tagit makten i Myanmar var att ytterligare strypa möjligheterna till digital informationsspridning. Det vara bara ett av över 500 exempel på hur världens makthavare på senare år har begränsat tillgången på internet, skriver Michael De Dora vid Kommittén till skydd för journalister, i denna kommentar.

Efter militärkuppen i februari agerade militären i Myanmar snabbt mot nyhetsredaktioner och stängde tillfälligt ned internet- och mobilnät samt blockerade tillgången på sociala medier. Detta i ett land där situationen redan tidigare var svår för medierna. Efter kuppen har dock situationen förvärrats ytterligare. Dussintals journalister har gripits, redaktioner har anklagats för brott och militären har meddelat att de inte har några planer på att lätta på restriktionerna inom den närmaste framtiden.

Resultatet är att det blivit omöjligt att publicera eller få tillgång till oberoende information vid en tidpunkt då det behövs som mest. Samtidigt som ett snabbt maktskifte har drivits igenom i landet har befolkningen inte fått veta några detaljer om förändringarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp