Dokumentärserie #31/2021

Utrotning priset för europeisk kulturexpansion

Massgrav med mördade offer från Minneconjou-Lakota (Sioux)-nationen, vid Wounded Knee 1891. Wikimedia Commons

Filmaren Raoul Peck har gjort en dokumentärserie efter Sven Lindqvists bok Utrota varenda jävel från 1992. Svåruthärdliga bilder och berättelser men livsviktiga – och fortfarande högaktuella – fakta.

Författaren och journalisten Sven Lindqvist avled 2019, 87 år gammal och mitt i steget. Under över 60 år hade han rest i det som då kallades först för u-länderna, sedan tredje världen och idag ofta Syd; fattiga och ojämlika före detta koloniala områden i Afrika, Asien och Latinamerika. Han skrev, läste, fortsatte att resa och skriva. Sven Lindqvist skaffade sig personligt underlag för att dra historiska linjer och slutsatser och han blandade sina resor och sina privata betraktelser med historia och politik. Han skriver sina böcker på plats, släpar med sig en otymplig ordbehandlare.

I Utrota varenda jävel (1992) som genast väckte uppmärksamhet och översattes till många språk, formulerar han så att alla kan förstå sin slutsats att 1900-talets Förintelse var ett av många kapitel i den stora rasistiska handbok som formulerats redan under de europeiska exploateringarna av utomeuropeiska områden. Inte heller var kung Leopolds slaveri och massakrer på befolkningen i hans privata koloni Kongo kring förra sekelskiftet unikt fast det framställdes så då misären avslöjats av journalister och området överförts på belgiska staten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga