Utrikes #22/2021

Gigföretag i Spanien tvingas anställa leveransbud

Arbetsministern i Spanien Yolanda Diaz har kallat den kommande lagen för en ”modernisering av arbetsmarknaden”.   Foto: Manu Fernandez/TT

Förra veckan lyckades den spanska regeringen få fram en avgörande överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter. Leveransbud som tidigare arbetat under gigekonomiska förhållanden på företag som Glovo, Deliveroo och UberEats måste nu anställas av företagen.

Spanien blir det första landet i EU som nu påbörjar lagstiftningsprocessen. Redan i september i höstas slog högsta domstolen i Madrid fast att bud som levererar mat åt appföretag inte är ”oberoende leverantörer” utan ska betraktas som anställda med rätt till sjuklön, pension och semestersättning. Fallet togs då upp i rätten av en tidigare anställd på Glovo. 

Den nya lagen kommer också att ge buden datainsyn och fackliga representanter ska få ta del av information om hur applikationers algoritmer och AI-system tilldelar jobb, mäter prestationer och styr arbetet för leveransbuden.

Arbetsministern i Spanien Yolanda Diaz har kallat den kommande lagen för en ”modernisering av arbetsmarknaden”.  

Precis som i många andra länder har leveransbuden i Spanien organiserat sig och krävt anställningstrygghet och bättre villkor. I landet är det över 15 000 personer som arbetar som leveransbud. Runt om i Europa förs nu liknande diskussioner om att reglera gigsektorn. Arbetaren har rapporterat om hur brittiska uberförare efter en långdragen tvist förra veckan vann i rätten och nu får rätt till både minimilön och bättre arbetsvillkor. EU-kommissionen har också nyligen inlett en lagstiftningsprocess för att skapa rättvisa villkor inom gigsektorn. 

Francisco Beltran är cykelbud på Foodora i Stockholm och välkomnar den nya lagen.

Foto: PrivatFrancisco Beltran, cykelbud på Foodora
Foto: Privat
Francisco Beltran, cykelbud på Foodora

– Jag tycker det är ett bra steg framåt, bättre än det som hänt i Sverige när Foodora tecknade kollektivavtal med Transport förra månaden. Varför? För att lagen omfattar alla leveransbud, inte bara några av dem. Foodorabud får kontrakt på en månad och tre månader i taget och kan fortfarande lätt bli uppsagda utan varsel. De får kontrakt på 5 eller 10 timmar i veckan, och skift med pauser på tre eller fyra obetalda timmar däremellan. Hur mycket mer flexibilitet kan du ge dem? Det är nödvändigt att regeringar sänder ett meddelande till gigföretagen att osäkra anställningar inte ska tolereras, och i Spanien har man lyckats, säger Francisco Beltran till Arbetaren.

Men leveransbud i Spanien, som föredrar att vara egenanställda, har också protesterat mot den kommande lagändringen. De har organiserat sig genom plattformen “repartidores unidos” och den 3 mars genomfördes protester i ett tiotal spanska städer. Associated Press rapporterade om att omkring 2000 personer deltog i demonstrationerna mot lagändringen.

Uber och andra gigjättar förbereder sig nu inför EU:s kommande lagändringar. Arbetaren har rapporterat om hur Uber redan påbörjat en process att göra en europeisk version av den framgångsrika så kallade ”proposition 22”-kampanjen i Kalifornien, USA. En lag som gav viss rätt till förmåner för de giganställda, men som cementerade deras roll som icke anställda.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga