Inrikes #20/2021

Magni AB blir kvar på avtalskollen

Trots de missförhållanden som uppdagats står Magni AB fortfarande på Byggnads lista över företag som följer kollektivavtal, den så kallade ”avtalskollen”.  Foto: Naina Helén Jåma/TT

Sergei Kolos och fem kollegor lurades på totalt 160 000 kronor i uteblivna löner, efter att i flera månader har arbetat med bygget av Amazons kontor i Sverige. Nu har lönerna betalats tillbaka av ett annat företag, högre upp i entreprenörskedjan, enligt lagen om huvudentreprenörsansvar. Men fortfarande står Magni AB, företaget som anställt dem, kvar på Byggnads lista över företag med kollektivavtal.

Det var i höstas som Sergei Kolos tillsammans med flera lettiska kollegor reste till Sverige för att arbeta med bygget av Amazons nya kontor i Sergelhuset. De arbetade för underentreprenören Magni AB, och blev utlovade en lön på upp till 137 kronor i timmen. Men när jobbet avslutades fick arbetarna endast en bråkdel av ersättningen, och lurades på sammanlagt 160 000 kronor i uteblivna löner. 

Sergei Kolos tog kontakt med fackföreningen Stockholm LS av SAC Syndikalisterna och senare kunde facket möta entreprenören Swebel Bygg, som anlitat Magni AB, för en förhandling. Nu har lönerna betalats av Swebel Bygg, men Magni AB har från början vägrat både förhandling och löneutbetalning. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga