Kulturtipset #17/2021

Kulturtips: Eritreas motståndsmusiker

Tre sammansatta bilder. Ett svartvitt porträtt av sångerskan Faytinga som tittar uppåt, en bild på en man som spelar det eritreanska harp-instrumentet krar, och Helen Meles, leendes mot kameran.
Dehab Faytinga, eritreansk musiker, och före detta gerillasoldat, en man som spelar det eritreanska instrumentet krar, samt Helen Meles. Foto: Bathsheba Okwenje, Wikimedia commons.

Folkmusiken i P2 sänds varje lördagseftermiddag klockan 15 och ofta med ett tema. Programmet är alltid hörvärt och senaste avsnittet, som sändes den 27 februari, är ett omarbetat avsnitt från 2020 där en rad eritreanska motståndsmusiker presenteras.

Det är musiker som ofta varit anslutna till gerillan och deras musik har tidigare gett hopp om frihet och styrka i kampen mot ockupationsmakterna, som de sista 30 åren innan självständigheten 1991 var Etiopien. Sedan dess lever eritreanerna i en enpartistat men fortsätter att skriva och framföra regimkritisk musik för motstånd, vilket inte är ofarligt. Texterna är därför späckade med metaforer, en kärleksvisa kan i själva verket berätta om längtan efter landets befrielse, en mammas vaggvisa kan handla om hopp om en fri framtid, det förstår folk som lyssnar men regimen har svårt att förbjuda musiken. Musikern Bereket Mengisteab, som intervjuas av journalisten Ric Wasserman i hans musikaffär i Asmara, har blivit en mästare på att få fram budskap i sin musik.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984