Utrikes #10/2021

Leprasjuka utsatta under pandemin

Enligt den nya rapporten förekommer det i många länder problem med distributionen av läkemedel för leprasjuka. Foto: IPS

Många som lever med den stigmatiserande infektionssjukdomen lepra var redan innan coronakrisen drabbade av fattigdom, diskriminering och utanförskap. Nu har pandemin förstärkt deras utsatthet, visar en ny rapport.

De sociala och ekonomiska konsekvenserna av pandemin har drastiskt ökat behoven av humanitära insatser för många sårbara grupper. En av dessa är de leprasjuka, som enligt experter har drabbats särskilt hårt av konsekvenserna. Detta eftersom många av dem redan innan pandemin levde i stor utsatthet och under svåra ekonomiska omständigheter.

En ny rapport från Globala partnerskapet mot lepra, GPZL, visar att mer än tre fjärdedelar av de leprasjuka i 26 olika länder har fått det ännu svårare under pandemin. Många har fått minskad tillgång på den vård de är i behov av, medan andra blivit av med sin försörjning, visar studien.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redak[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga