Inrikes #10/2021

Inget stöd till Seko från ST på Arbetsmiljöverket

Montage av Sekos och ST:s logotyper på varsin sida av Arbetsmiljöverkets skylt
ST håller inte med Seko om att Arbetsmiljöverket bryter mot medbestämmandelagen. Foto: Naina Helén Jåma/TT Montage: Arbetaren

”Tråkigt att de ser det så” är ST:s kommentar på att Seko nu krävt att Arbetsmiljöverket ska upphöra med vad de kallar en utestängning från arbetsmiljöarbetet på myndigheten. Enligt ST så sköter myndigheten sig bra och följer medbestämmandelagen även gentemot Seko. Det är i alla fall det arbetsköparen har sagt till dem.

Seko har satt ned foten mot vad de beskriver som år av utestängning från arbetsmiljöarbetet på självaste Arbetsmiljöverket. Enligt ombudsmannen Patrik Öhrnell är det bara de andra facken som ingått samverkansavtal, däribland ST, som tillåts vara med i det systematiska arbetet, trots att myndigheten är skyldiga att även samverka med Seko. Men något stöd från ST för sin bild av myndighetens systematiska brott mot en rad arbetsrättsliga lagar, däribland medbestämmandelagen, mbl, får han inte. 

”Om jag förstått det rätt så hanteras mbl-frågor enligt mbl-ordningen för Seko när vi frågat arbetsgivaren.” svarar Marita Jonsson, ordförande för ST:s avdelning inom Arbetsmiljöverket. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga