Inrikes #98/2020

Allmännyttigt bostadsbolag satsar på bostadsrätter

Färgglada sexvåningshus på rad i Märsta.
Det kommunala bostadsbolaget i Sigtuna ska enligt ett nytt beslut satsa på bostadsrätter och villor. Foto: Brorsson/Wikimedia commons

Från och med nästa år kommer det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem satsa på bostadsrätter och villor, ett beslut som Sigtuna kommun tagit. De tidigare planerna på byggandet av nya hyresrätter har slopats, något som väckt starka reaktioner. – Det vänder sig i magen på mig, det här kommer bara spä på segregation ytterligare, säger Hans Törnqvist från Hyresgästföreningen i Sigtuna.

Inför 2021 kommer Sigtuna kommun fokusera på byggandet av nya bostadsrätter, ombildningar av hyreshus samt enfamiljshus, detta enligt kommunen i syfte att bryta segregationen. De tidigare planerna på att bygga fler hyresrätter är inte längre aktuella. Nu höjs kritiska röster mot beslutet. Hans Törnqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Sigtuna är en av de som ställer sig kritisk till de nya bostadsplanerna.

 – Jag är väldigt upprörd. Läser man kommunens mål och riktlinjer, så står det att de eftersträvar en bostadspolitik som kan locka fler höginkomsttagare till Sigtuna. För mig låter det som att de med god ekonomi är välkomna medan de med svag ekonomi bör se sig om efter annat. Det är inte att bryta segregationen. Det är att spä på den ytterligare, säger Hans Törnqvist.

Sigtunas kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M), slår bestämt ifrån sig kritiken.

–Hans Törnqvist oro är inte befogad. Han är med i Hyresrättsföreningen och drivs därför av egna intresse vilket förklarar hans misstolkning av vad vi vill göra. Det stämmer att Sigtuna primärt ska satsa på bostadsrätter, men inte enbart och det är viktigt att markera. Det finns gott om hyresrätter i kommunen, därför är onödigt att sprida oro när det inte finns fog för den, säger Olov Holst (M).

Olov Holst, från Sigtunamoderaterna, i kavaj och skjorta.
Olov Holst (M) Foto: Pressbild

Pararellt med den kritik som väckts mot de nya bostadsrätts-planerna har Sigtuna kommun nyligen anklagats för social dumpning, alltså kravet om att hitta bostad i en annan kommun som villkor för ekonomiskt stöd. Kommunalrådet Mikael Westin (C), i Ragunda gick nyligen ut i en intervju till SVT där han uttryckte sin besvikelse över att flera familjer i Sigtuna utlovats bostad, biljetter till resan och två månadshyror av Sigtuna kommun om de flyttar till Ragunda, något han kallade för social dumpning och ett ovärdigt sätt att behandla sina invånare på.

Olov Holst har följt om debatten om social dumpning, men tar starkt avstånd från anklagelserna.

– Det är skamligt att använda det uttrycket. Det här handlar alltså om några få familjer. Vi har inte hur mycket resurser som helst när det gäller att förse nyanlända med bostäder, och där måste resten av landet hjälpa till. Vår ambition är att skapa balans, inte att kasta ut människor. Vi har aldrig sagt att vi endast vill ha höginkomsttagare och aspirerar inte till att efterlikna kommuner som Täby eller Djursholm, däremot vill vi ha fler skattekraftiga invånare för att skapa bättre förutsättningar och en bättre balans i kommunen, säger Olov Holst.

Susanne Urban, sociolog vid institutet för bostads- och urbanforskning (IBF), ställer sig lite tveksam till idén om ombildningar och bostadsrätter som ett sätt att locka skattekraftiga invånare.

Porträttfoto på Susanne Urban tagen utomhus.
Susanne Urban, bostadssociolog. Foto: Privat

– Det är ingen garanti för att man ska lockar dit resursstarka individer. Det är bra med mångfald och att det blandas upp med olika boendeformer, men det är bättre att bygga så från början. Det är svårt att göra det i efterhand när det redan bor folk med begränsade resurser i området. Risken blir att det blir att det uppstår en kraftig uppdelning mellan de som har och inte har, säger Susanne Urban och fortsätter:

– Bostadsfrågan är ytterst en politisk fråga, ”Barns uppväxtmiljö påverkar deras utbildning, framtida arbetsmarknadsmöjligheter, hälsa och risk för kriminalitet. Gör man det svårare för människor att bo kvar i sina bostäder riskerar man därför att få fler sårbara individer på lång sikt.”

På Hyresgästföreningens kontor i Sigtuna hoppas Hans Törnqvist få till ett möte med flera politiska företrädare i Kommunen. 

Porträttbild på Hans Törnqvist.
Hans Törnqvist, Hyresgästföreningen Foto: Privat

– Det känns viktigt att tydliggöra att konsekvenserna av den här typen satsningar blir att man krymper allmännyttans uppgift och dess betydelse. Det premieras i samhället att man ska göra bostadskarriär, alltså att individen ska gå från hyresrätt, till bostadsrätt och sen till hus. Men vad händer med dem som inte kan göra den resan. Var ska de ta vägen? Mat, luft och bostad är grundläggande förutsättningar för att man kunna få ett drägligt liv, men en sån politik riskerar många att får det väldigt tufft, säger Hans Törnqvist och fortsätter.

– Bostadkarriär-vurmen får det att låta som att hyresrätten är ett andra eller tom tredjeklassarens boende. faktum är att alla inte vill äga sin bostad och trivs utmärkt med att hyra. Och de är precis lika goda samhällsmedborgare som alla andra, avslutar Hans Törnqvist

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga