Inrikes #85/2020

Nazistiska kampböcker på Amazons svenska sajt

I sortimentet går det att hitta nazistisk och antisemitisk hatlitteratur, och böckernas säljtexter uppmanar till nazism. Foto: Skärmdump Amazon Montage: Arbetaren

Igår lanserade Amazon sin hemsida i Sverige. Arbetaren kan nu avslöja att nätjätten säljer den ökända antisemitiska hatskriften "Sions vises protokoll" – samt en rad andra grovt antisemitiska och nazistiska böcker från svenska och amerikanska profiler. Böckernas säljtexter uppmanar till nazistisk kamp.

Igår lanserade Amazon sin svenska hemsida. I sortimentet går det att hitta nazistisk och antisemitisk hatlitteratur, och böckernas säljtexter uppmanar till nazistisk kamp.

En av de antisemitiska skrifterna som finns till salu på Amazon är Sions vise protokoll. En antisemitisk pamflett som spridits över världen sedan tidigt 1900-tal. Pamfletten spelade en viktig roll i nazitysk propaganda på 30- och 40-talet och beskriver en planerad judisk världskonspiration.

Svenska Amazon tillhandahåller även flera böcker av den amerikanska högerradikalen och tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke. Bland titlarna återfinns “Den judiska rasismen” och antologin “Kämpa för Nordisk Frihet”. I säljtexten för den senare på Amazon.se beskrivs författaren som en “nordamerikansk dissident och folkbildare”:

“Författarens budskap till det svenska folket är klart och tydligt: Stå upp för ert rättmätiga arv. Slut er samman, bilda moderna motsvarigheter till forngermanska riddarordnar och stå upp och kämpa med vikingars mod för nordisk frihet.”, skriver Amazon på sajten.

Foto: Skärmdump Amazon Montage: Arbetaren
Foto: Skärmdump Amazon Montage: Arbetaren

Men Amazon tillhandahåller också litteratur från Svenska nazisten Magnus Söderman, tidigare ideolog i Svenska motståndsrörelsen som nu är NMR. I säljtexten för självbiografin “Hell Seger” beskrivs hur författarens ambition med boken är att “inspirera”.

“Förhoppningen, som han själv uttrycker det, är att andra ska lära av de misstag som begicks, men också att läsaren skall inspireras av den kamp man förde.”

Vill de vara en plattform för nazistisk propaganda får de vara det, men då kommer de också uppfattas så av kunder.

Jonathan Leman, stiftelsen Expo

Jonathan Leman på den antirasistiska stiftelsen Expo menar att Amazon Amazon kan uppfattas som en plattform för nazistisk propaganda om de inte väljer att göra sig av med materialet.

– Det är upp till Amazon själva att bestämma vad de vill sälja på sin sajt. Vill de vara en plattform för nazistisk propaganda får de vara det, men då kommer de också uppfattas så av kunder. Om de istället reagerar på detta och inte vill vara en plattform för hatet behöver de göra sig av med materialet och vidta seriösa åtgärder för att förhindra att det dyker upp igen. Det har funnits liknande problem på svenska bokhandlar som AdLibris och Bokus, som verkat på den svenska marknaden länge och där man när det uppmärksammats sagt att man tagit frågan på allvar. Men gång på gång dyker materialet upp, säger Jonathan Leman.

I onsdags rapporterade tidningen Resumé om att Amazon också säljer flertalet nazistiska produkter med symbolen tyrrunan.

Sedan artikelns publicering har Amazon svarat Arbetaren i ett mejl och sagt att de tagit bort titlarna från sajten. “Dessa titlar är nu borttagna från sajten”, skriver Marta Karlqvist på Amazon Sweden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga