Ett annorlunda Pride i Stockholm

Ända sedan Stockholm Pride grundades 1998, har stadens gator fyllts av människor i regnbågens färger under Prideveckan. I år är det annorlunda, men evenemanget är långt ifrån inställt – istället huserar Pride Stockholm digitalt. ”En mer tillgänglig festival”, säger organisationens ordförande som ser vissa fördelar med att ha festivalen online.

Inrikes
Bild: Pixabay

Stockholm Pride har anordnats sedan 1998 och är den största Pridefestivalen i Norden. Under en vecka fylls Stockholms gator med regnbågsflaggor, seminarium, parader och människor som vill visa sitt stöd för alla människors lika värde. 

I år är den fysiska festivalen inställd till följd av pandemin. Istället äger Pridefestivalen rum digitalt på webbsidan Stockholmpride.org. På fredag förmiddag inleds en livestreamad festival på tre dagar där du till exempel kan lyssna på debatter och panelsamtal, se på uppträdanden och gå en digital Prideparad. 

Pride Stockholms ordförande Vix Herjeryd Foto: Maria Paulsson

– Önskemålet att följa oss på distans har funnits länge, och i år är det perfekt att testa på konceptet och ta det steget. Vi kommer behålla den möjligheten även framöver i någon mån. Det gör festivalen mer tillgänglig för den som av olika anledningar inte har möjlighet att delta fysiskt på vår festival, den som kanske inte kan resa eller inte har kommit ut ännu, svarar Pride Stockholms ordförande Vix Herjeryd över mail. 

– Hbtq-personer är såklart också drabbade av den isolering och de inställda mötesplatser corona har inneburit, vi vill skapa plattformen där communityt kan ses, samtala, debattera och vara stolta och fira framgångarna tillsammans, säger hen. 

Pride är protest, och de frågor som Pride handlar om är inte inställda – snarare mer brännande än på länge.

Mona Camara Sylvan, från Queers against fascism

För den som är intresserad av ett alternativ till Stockholm Pride arrangerar Queers against fascism tillsammans med bland andra Revolutionär Pride och Allt åt alla Kvinnofront evenemanget ”Pride mot pinkwashing”. 

– Pride är protest, och de frågor som Pride handlar om är inte inställda – snarare mer brännande än på länge, säger säger Mona Camara Sylvan, från Queers against fascism.

Med pinkwashing menas hur vissa företag eller politiska organisationer använder sig av exempelvis regnbågsflaggan för att sälja in sig själva som hbtq-vänliga, trots att verksamheten diskriminerar hbtq-personer.

– Hur berättigar man exempelvis att gå i en Prideparad med poliser, samtidigt som hbtq-personer utvisas från Sverige, säger Mona Camara Sylvan. 

Mellan tisdag den 28 juli och söndag den 9 augusti arrangeras banderollworkshop, picknick, panelsamtal och radiosänding.

Mona Camara Sylvan, från Queers against fascism. Foto: Magnus Johansson

Pride firas till minne av Stonewallupproret 1969. Under 60-talet var det vanligt med razzior riktade mot gayklubbar, och det fanns en utbred homo- och transfobi inom polisen. I samband med att polisen i New York gjorde en razzia mot gaybaren Stonewall Inn, slöt sig hbtq-personer samman och slog tillbaks mot polisen. Upploppet är en av de viktigaste händelserna i kampen för hbtq-personers rättigheter och frigörelse. 

Året efter Stonewallupproret hölls den första Prideparaden i New York, som från början var en protest mot polisens våld mot hbtq-personer. 

Den första Pridedemonstrationen i Sverige hölls i Örebro 1971 och arrangerades av den lokala föreningen ”Gay Power Club”. 1979 anordnades den första frigörelseveckan av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. Stockholm Pride är en fristående ideell organisation sedan 1998 och arbetar för att synliggöra hbtq-frågor. Organisationens syfte är att ”synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen”.

Den digitala paraden hålls på lördag mellan klockan 12 – 14 och leds av Robert Fux och Petrina Solange. Stockholm Pride har uppmanat digitala paraddeltagare att skicka in korta hälsningar på sig själva eller med vänner som sen kommer spelas upp under paraden.

– Hbtq-personer är såklart också drabbade av den isolering och de inställda mötesplatser Corona har inneburit, vi vill skapa plattformen där communityt kan ses, samtala, debattera och vara stolta och fira framgångarna tillsammans, säger hen.

Detta kommer sända en otroligt viktig signal inte minst internationellt då Kronprinsessan och kungafamiljen är våra yttersta representanter för Sverige och i dagens läge där flera länder i Europa backar när det gäller hbtq-rättigheter så kunde timingen inte vara bättre

Vix Herjeryd, ordförande för Pride Stockholm


Inledningstalet kommer att hållas av Kronprinsessan Victoria.

– Det betyder oerhört mycket, varje nytt steg när det gäller stöd för hbtq-rörelsen är väldigt betydelsefullt. Detta kommer sända en otroligt viktig signal inte minst internationellt då Kronprinsessan och kungafamiljen är våra yttersta representanter för Sverige och i dagens läge där flera länder i Europa backar när det gäller hbtq-rättigheter så kunde timingen inte vara bättre, säger Vix Herjeryd. 

Mona Camara Sylvan tycker att det är en fars att Kronprinsessan ska inleda Prideparaden. Den hade hellre sett att någon från exempelvis Queers mot Islamofobi eller Queers som engagerar sig i Black Lives Matter-rörelsen hade haft det uppdraget.

– Prides historia är kamp och protest. Att Kronprinsessan inviger paraden är orimligt och ett förakt mot vad Pride egentligen handlar om, säger Mona Camara Sylvan. 

TIPS INFÖR STOCKHOLM PRIDE:

FREDAG

Hat och motstånd – hbtq under 20-talet
Pride House Stream, 14:00-14:45
Arrangör: Miljöpartiet 
”Deidre Palacios, RFSL, Lusine Djanyan, aktivist och medlem i Pussy Riot, Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP) och Johanna Westeson, Amnesty samtalar om aktivism, motsnd och hbtq-personers rättigheter i Sverige och världen.

Utfrågning av hbtq-minister Åsa Lindhagen 
Pride House Stream, 13:00-13:45
Arrangör: RFSL 
”Dags att syna regeringens hbtqi-politik.” 

Corona – a crisis exploited by populists (English)
Pride City, 14:00-15:00
Arrangör: RFSU 
”Listen to activists from Georgia, Ghana, Malta and Hungary speak about the effect of covid-19 on sexual and reproductive health and rights.”

LGBTQAI+ activism in the world: Successes and continues challenges 
Pride House Stream, 16:00-16:45
Arrangör: Vänsterpartiet Storstockholm 
”Vi kommer att få höra om hur HBTQ-personer har det i olika länder och vilka strategier man använder för att påverka situationen.”

Öppningscermoni
Stockholm Pride, kl 19:30-20:00

LÖRDAG 

Digital Pride Parad 
Pride Stage Stream, 12:00-14:00 
Arrangör: Stockholm Pride
”Livesändningen leds av stjärnorna Robert Fux och Petrina Solange som kommer att guida oss genom två timmar firande och manifestation.”

Black Lives Matter
Pride House Stream, kl 18:00-18:45
Arrangör: RFSL Ungdom 
”Pride startades av svarta transkvinnor i New York. Den gemensamma kampen och rasismen inom hbtqi-rörelsen kommer diskuteras i panelsamtalet.”


SÖNDAG 

Seniora hbtqi-personer – om ensamhet och gemenskap
Pride House Stream, 16:00-16:45
Arrangör: RFSL 
”Om seniora hbtqi-personers livsvillkor, hälsa och möte med äldreomsorgen.”

Segrar och motgångar efter fyra år med Trump 
Pride House Stream, 17:00 – 17:45
Arrangör: RFSU 
”Ett samtal om de fyra åren med Trump, segrar och motgångar för hbtq-personer, massakern i Orlando, aborträtten och det stundande presidentvalet i USA.”

Asylrätten – politikerdebatt om framtidens migrationspoltik 
Pride House Stream, kl 18:00-18-45
Arrangör: RFSL, Amnesty och RFSL Ungdom 
”I juni 2019 tillsatte regeringen en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppdrag att utformninga den framtida svenska migrationspolitiken. Vi diskuterar hur utredningens förslag kommer att påverka sårbara grupper, bland annat hbtqi-personer som flyr.”