Utrikes #7/2020

Eldsjäl försöker bryta tabu om mens

Nomcebo Mkhaliphi med några flickor utanför Kwaluseni Infantry-skolan i Eswatini. Foto: IPS

I det konservativa Eswatini (tidigare Swaziland) är mens inget man talar om och många flickor förstår inte vad det är som händer när de får sin första menstruation. Dessutom saknar många mensskydd och tvingas i stället använda tidningspapper och trasor. Det är en situation som Nomcebo Mkhaliphi försöker förändra.

Nomcebo Mkhaliphi försöker råda bot på stigmat genom att erbjuda samtal om kropp och hälsa. Hon arbetar som volontär och har hittills nått ut till över tre tusen flickor.

– Jag blir inbjuden till många platser där lärare eller samhällsledare ber mig att prata med elever och unga, säger Nomcebo Mkhaliphi, och fortsätter:

– Det finns mycket stigma kring menstruation här. När en kvinna har mens sägs hon vara i en ”reningsperiod”. I vissa familjer får kvinnor som har mens inte laga mat och vid vissa kyrkor får de inte komma i närheten av pastorn.

Nomcebo Mkhaliphi använder sina egna erfarenheter för att tala med flickor och pojkar och kropp, kön och rättigheter och hon får höra många historier från flickor om vad brist på information och mensskydd kan innebära.

En 14-åring berättar att hon brukade låtsas gå till skolan men istället gick och gömde sig de veckor hon hade mens, eftersom hon tvingades använda tidningspapper som inte höll tätt.

Det är ledsamt att de flesta flickor fortfarande använder material som inte är säkra och som är ohygieniska.
Nomcebo Mkhaliphi

En annan ficka från landsbygden i Sihhoye berättar att hon vände sig till sin styvmor när hon upptäckte att hon blödde eftersom hon trodde att hon blivit sjuk. Men istället för att berätta för flickan att mens är naturligt och visa henne hur man hanterar det slog styvmodern henne och anklagade henne för att ha haft sex.

– Jag blödde i nästan en månad och hon tog mig inte till sjukhuset eftersom hon sa att jag hade mig själv att skylla, berättar flickan.

Efter den första skräckupplevelsen blev hennes menstruationer normala, men det var inte förrän hon hade lyssnat på Nomcebo Mkhaliphi som hon förstod att mens är naturligt och något alla kvinnor har. Att det inte är något att skämmas för, säger hon.

Nomcebo Mkhaliphi har även börjat använda twitter för att sprida kunskap och söka sponsorer.

– Det är ledsamt att de flesta flickor fortfarande använder material som inte är säkra och som är ohygieniska, säger hon.

Mduduzi Dlamini som är ordförande för hälsokommittén i landets parlament säger att han håller med. Han lovade vid FN:s befolkningskonferens i Kenya i november (ICPD25) att han skulle verka för att gratis mensskydd blir verklighet. Föregångare är Kenya och Botswana som har börjat erbjuda gratis mensskydd.

Eswatini är Afrikas sista monarki och det lilla landet har en befolkning på strax under 1,4 miljoner människor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan