Litteratur #2/2020

Historiska hemligheter med pedagogisk poäng

Jonsson berättar om barnet som klampar in och ställer troskyldiga frågor om skotten i Ådalen 1931, då fem människor i en demonstration dog för militärens kulor. Mats Jonsson.

På bara några decennier kan händelser, för de som varit med om dem, förvandlas till en vag hörsägen. Särskilt om det handlar om övergrepp och trauma finns många vittnesmål om tystnad av de som var där – en tystnad som kan försvåra läkning, och även förståelse för senare generationer. Mats Jonsson är främst känd som […]

På bara några decennier kan händelser, för de som varit med om dem, förvandlas till en vag hörsägen. Särskilt om det handlar om övergrepp och trauma finns många vittnesmål om tystnad av de som var där – en tystnad som kan försvåra läkning, och även förståelse för senare generationer.

Mats Jonsson är främst känd som serietecknare, där han inte minst skildrat sin egen uppväxt i Kramfors i självbiografiska berättelser, och i ungdomsromanen Blod i gruset finns många detaljer som går att tolka som självupplevda.

[BOK] Blod i gruset
Mats Jonsson
Alfabeta förlag

Pojken Mats är i tioårsåldern och berättar om ett år då han avtäcker en över 60 år gammal händelse som satt spår hos dem som var med, en historia omgiven av myter och hjältekrav som kan vara svåra att leva upp till för den som bara var en stackare som bara råkade hamna i röran och gick åt fel håll – sedd i historiens ibland obarmhärtiga ljus. Men går det att återerövra en berättelse som både är halvt begravd och nästan stelnad i sin form?

Jonsson berättar om barnet som klampar in och ställer troskyldiga frågor om skotten i Ådalen 1931, då fem människor i en demonstration dog för militärens kulor. Under det tidiga 1980-talet fans fortfarande människor som mindes – och som ville glömma.

Parallellt med barnen i mellanstadiets klassrum, där mobbning och ensamhet ska hanteras, lyckas författaren avtäcka detaljer från upptakten till en av de ikoniska klasskampsexplosionerna i Sverige. Parallellt med respekten för grymheten i dödsskjutningarna vågar han, och klarar, att föra in komplikationerna inför och under traumat.

Mötena mellan barnen och de vuxna blir här en befrielse för båda parter, och ger stark lust att lära mer om både historia och om försoningens magiska parametrar. En både spännande och i den vuxnes ögon trevligt pedagogisk ungdomsroman.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga