Inrikes #98/2019

IF Metall, Handels och LO-ledningen anklagas för LAS-kupp

LO-ledningen anklagas för att bakom förbundens rygg ha förhandlat med Svenskt Näringsliv om långtgående förändringar i LAS. Detta för att rädda Stefan Löfvéns och Socialdemokraternas januariöverenskommelse med Centern och Liberalerna. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

De flesta av LO-förbunden togs på sängen när det visade sig att förhandlingar om LAS pågått bakom deras rygg. Nu ges det en möjlig förklaring när källor till Kommunalarbetaren säger att IF Metalls, Handels och LO:s avtalsekreterare utgjort en hemlig grupp som agerat på egen hand. LO förnekar särbehandling.

Kommunals ordförande anklagar ledningen för att ha bakom medlemsförbundens ryggar varit beredda att gå med på långtgående förändringar i LAS. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä uttalar sig om att alla fått insyn. De skilda åsikterna och de ovanligt hårda orden från fem LO-förbund mot den egna ledningen kan nu ha fått sin förklaring.

IF Metalls avtalssekreterare ska, tillsammans med Handels avtalssekreterare Per Bardh ha utgjort en liten hemlig grupp ledd av LO-ledningens Torbjörn Johansson som agerat i syfte att få till en LAS-överenskommelse med Svenskt Näringsliv. Det uppger nu flera källor till tidningen Kommunalarbetaren och kallar spelet bakom ridån för ”ett fulspel av värsta sort”.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin. Foto: Fredrik Sandin Carlson

– Det är uppenbart att det har tagits hänsyn till regeringen och Socialdemokraterna. Om LO går med på att ändra arbetsrätten kan Stefan Löfvén hänvisa till den uppgörelsen och slipper ta en egen svekdebatt, eller att riskera att Vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaring i riksdagen, säger en källa till Kommunalarbetaren.

Enligt tidningen ska den lilla hemliga gruppen ha förhandlat på egen hand med Svenskt Näringsliv sedan i maj, men förnekat detta inför bland andra Tobias Baudin. Svaret som ska ha getts var att inga förhandlingar pågick och att det inte heller fanns något särskilt att informera om. När sedan plötsligt LO-ledningen kunde lägga fram en principöverenskommelse med arbetsköparna som innehöll slopandet av ”saklig grund” vid uppsägning uppstod, enligt tidningens uppgifter bestörtning bland flera förbund.

De skiter inte bara i oss, de pratar inte ens med oss om det. LO-samordningens förslag skedde också utan någon kontakt kommunal.
Tomas Baudin, förbundsordförande Kommunal

Men protester ska ha mötts av beskedet att några större ändringar av överenskommelsen inte längre var möjliga. Byggnads, Seko och Kommunals ordförande ska då ha mött LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och förklarat att de inte längre hade förtroende för LO-ledningen. Några dagar senare hoppar de tre förbunden tillsammans med Målarna och Fastighets av LAS-förhandlingarna.

– De skiter inte bara i oss, de pratar inte ens med oss om det. LO-samordningens förslag skedde också utan någon kontakt kommunal. Man är inte ens intresserade av att höra efter. Det läggs ihop till att vi inte har förtroende för ledningen längre, säger Tobias Baudin.

När Tobias Baudin pratar med Arbetaren känner varken han eller tidningen till Kommunalarbetarens avslöjande som publicerades när intervjun pågick. Men, som Arbetaren tidigare skrivit, sätter också osämjan fingret på en rådande spricka inom LO. För samtidigt som Kommunal och de andra avhoppande förbunden, anser sig förda bakom ljuset, varken tillfrågade eller informerade, anser IF metall att informationen varit tillräcklig.

– Vi har alla haft möjlighet att tycka till, sade Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekretare till Lag & Avtal förra veckan när han tillbakavisade kamratförbundens kritik.

Tror du IF metall haft lättare att få information och varit djupare involverade?

– De har ett helt annat perspektiv, att de fått löpande information kunnat tycka till och påverka. Då måste man fråga sig hur det kommer sig att LO:s största [Kommunal] och näst största förbund [IF Metall] har helt olika uppfattning. Det är en möjlig förklaring och jag hoppas att de inte haft det. Det vore högst anmärkningsvärt, säger Tobias Baudin.

Veli-Pekka Säikkälä.
Veli-Pekka Säikkälä. Foto: Leif R Jansson/TT

Efter Kommunalarbetarens avslöjande framstår hans ord i en ny dager, men även Veli-Pekka Säikkäläs. När Arbetaren tar med sig frågan till LO:s ledning återkommer de inte. Istället svarar LO:s pressekreterare Malin Fagerberg Wikström med en total dementi.

”Inget förbund har haft någon särställning. Det är synd om den uppfattningen finns och det får vi ta med oss.”, skriver hon till Arbetaren.

LO-ledningens kommunikation utåt och det lock som lagts på bakgrunden till osämjan mellan ledning och förbund är också, enligt källorna i Kommunalarbetaren, ett ytterligare skäl till upprördhet.

I samband med att de fem förbunden hoppade av LAS-förhandlingen tonade Torbjörn Johansson ned den ursprungliga avsiktsförklaringens betydelse. Han gav då en helt annan bild än att avsiktsförklaringen skulle vara mer av ett slutbud.

– De har sett ett inspel från arbetsgivarna. Där står vad arbetsgivarna tycker ska stå. Nu håller vi på att bearbeta dokumentet och tänker förhoppningsvis skicka iväg ett motsvarande dokument som kommer att se annorlunda ut, sade Torbjörn Johansson till tidningen, men ville samtidigt inte svara på om ”saklig grund” skulle strykas.

Torbjörn Johanssons uttalande upprörde en av Kommunalarbetarens källor.

– De ljög rakt ut. Från att ha försökt tvinga på oss en avsiktsförklaring som de sa inte gick att ändra på hade de nu, när nyheten var läckt till media, ändrat sin version så att vi i praktiken dumförklarades som inte förstod hur det hela hängde ihop, säger en källa till Kommunalarbetaren.

På onsdagen bestrider Handels avtalssekreteterare, Per Bardh, bilden av hemliga toppstyrda förhandlingar. Han bekräftar samtidigt att den officiellt utsedda förhandlingsgrupp som förutom han själv, LO:s och IF metalls avtalssekreterare även inkluderade avtalssekreterna Peter Sjöstrand från Målarna och Mats Ekeklint från Seko inte deltagit i förhandlingar under hösten.

– Ibland har det funnits mycket litet att säga, ibland mer. Parterna har sonderat terrängen, vilka problem de ser och hur de kan angripas. Det kan någon uppfatta som förhandlingar, men för mig har det framstått som samtal, säger han till tidningen.

IF metalls Veli-Pekka Säikkälä hänvisar, enligt Arbetet, till LO, men säger kort att han inte delar den bild av processen som getts av de förbund som lämnat förhandlingarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga