Litteratur #98/2019

Billig men dyrbar guldkant i det grå

Närmare än du tror. Hägrar nära Rissneleden. Foto: Gunnar Ask/TT

[BOK] Upplevelser i Stockholms natur Erik Hansson, Oliver Karlöf, Vide Ohlin Polaris, 2018 När träffade du en vattenrall, en slingrande snok, en sexfläckig bastardsvärmare eller en näckros senast? När var du uppe i ett fågeltorn? Vintern är grå och fuktig, stan känns som en tvångströja i julruschen och januari är för en vanlig dödlig en ekonomisk […]

[BOK] Upplevelser i Stockholms natur
Erik Hansson, Oliver Karlöf, Vide Ohlin
Polaris, 2018

När träffade du en vattenrall, en slingrande snok, en sexfläckig bastardsvärmare eller en näckros senast? När var du uppe i ett fågeltorn? Vintern är grå och fuktig, stan känns som en tvångströja i julruschen och januari är för en vanlig dödlig en ekonomisk period att se fram emot. Söder om Gävle lär det inte vara mycket till chans för vita snödrivor före mitten av februari. Varför inte sticka ned ett par raggsocksbeklädda fötter i ett par gummistövlar och ta bussen till närmaste naturområde?

Både mossor, berg och fågelsjöar finns närmare storstaden än man kanske tror. Vem visste att det ligger 25000 öar och väntar på att upptäckas bara en liten bit och ett sl-kort från Stockholms city? Att här finns lodjur, fågelsjöar värda en resa och trolska urskogar som Ronja Rövardotter gärna skulle skrika sig hes i?

För den som låter sig översköljas av akustiska sensationer från susande träd och knastret från torra vassdungar, doften av fuktig mossa och den naturliga motionen i en ojämn skogsstig finns ett stort kalas att se fram emot.

På omslaget till naturvurmarna Erik Hanssons (journalist), Oliver Karlöfs (marinekolog) och Vide Ohlins (naturvårdsbiolog och kräldjursexpert) handbok Upplevelser i Stockholms natur tittar en uggleunge fram ur en stubbe – knappt skönjbar i allt det gråa och bruna. För den som låter sig översköljas av akustiska sensationer från susande träd och knastret från torra vassdungar, doften av fuktig mossa och den naturliga motionen i en ojämn skogsstig finns ett stort kalas att se fram emot.

I boken presenteras 27 utflyktsområden kring Stockholm som är lätta att ta sig till och som ger en rik naturupplevelse under några timmar. Här finns tips för hur man får ut det mesta av sin lilla resa, både för nybörjare och mer avancerade naturfreaks.

Det går också bra att resa i fåtöljen, för den som inte orkar eller kan ta sig ut i naturen direkt fungerar boken utmärkt till att  helt enkelt drömma sig bort till möten med en fläckig guldvinge, en bredbandad ekbarkbock eller en igelkottsröksvamp. De lever sitt liv i vår närhet utan en tanke på klimatångest.

Men de behöver vår uppmärksamhet – och vi behöver dem. Att komma nära dem är också en viktig start till engagemang i jordens överlevnad. Därför kan Upplevelser i Stockholms natur också vara ett bra sätt att introducera nya generationer i naturens rätt att få leva på sina egna villkor. Unna dig!

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga