Signerat #93/2019

Att förstå dåtiden hjälper oss att fatta framtiden

Johan Apel Röstlund, reporter. Foto: Jan-Åke Eriksson

Vi ser Sverigedemokraternas mönsterkommun Sölvesborg där de styr tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Solpartiet. En för många skrämmande utveckling som snart kan vara verklighet i resten av landet. Arbetaren kommer aldrig att låta sig tystas, oavsett vad som sker. Men vi behöver er hjälp för att fortsätta att utvecklas och satsa nytt när det blåser som hårdast.

I ett av senhöstens nummer av Arbetaren skriver historikern och författaren Henrik Arnstad om en uppkäftig pressröst i ett hårt kontrollerat medielandskap. Anledningen är naturligtvis att det i höst var 80 år sedan andra världskriget bröt ut och i Sverige spelade Arbetaren en viktig roll i kampen mot nazismen. Tidningen, tillsammans med ett fåtal andra publikationer, förbjöds regelbundet av regeringen att fraktas via statligt ägda kommunikationsmedel av rädsla för Hitlertysklands reaktioner.

Ändå vägrade Arbetaren låta sig tystas.

Om snart två år firar vi 100 som en av den frihetliga vänsterns viktigaste röster. Få tidningar kan stoltsera med vår historia. Arbetaren har alltid varit och kommer alltid att vara i opposition. Oavsett vilka som styr så kommer vi att fortsätta granska makten. Vare sig det handlar om ett kommunalråd från Vänsterpartiet, LO-ledningen, snikna arbetsköpare eller aggressiva högerpopulister.

Bara den senaste tiden har vi rapporterat om de slavliknande förhållandena som råder på sydafrikanska vingårdar, där det statligt ägda Systembolaget är en av de största kunderna. Om missförhållandena på LKAB i Kiruna som ledde fram till 21-åriga Julia Markströms tragiska död förra sommaren och om företaget 08 Betonghåltagnings hänsynslösa utnyttjande av migrantarbetare i byggbranschen.

Att förstå dåtiden hjälper oss att fatta framtiden. Lära av både misstag och framgång.

Vi har blickat framåt och rätt ut vad det nya strejkförbudet kan få för konsekvenser. Vad som riskerar att hända när e-handelsjätten Amazon etablerar sig i allt fler länder. Vi har skrivit om den nya klimatrörelsen som vuxit fram, om eldsjälars kamp för att hjälpa utsatta barnfamiljer på flykt. Då och då blickar vi även bakåt och publicerar material ur vår långa historia. Att förstå dåtiden hjälper oss att fatta framtiden. Lära av både misstag och framgång.

En sak är dock säker. Mycket har hänt sedan Arbetarens första nummer, då som dagstidning, kom ut den där smällkalla januaridagen 1922. Dessvärre är likheterna också allt för många.

Precis som nästan alla andra tidningar tappar vi prenumeranter. Allt färre tycks villiga att betala för att läsa journalistik. I stället används sociala medier och mer eller mindre oseriösa ”nyhets”-sajter som källor i ett ofta djupt polariserat debattklimat.

Därför är det kanske viktigare än någonsin att tidningar som den här får finnas kvar.

Det som händer i Sverige just nu, med ett allt tydligare högerkonservativt block som känner luften under vingarna, riskerar att påverka samhällsklimatet för lång tid framöver. Vi ser Sverigedemokraternas mönsterkommun Sölvesborg där de styr tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Solpartiet. En för många skrämmande utveckling som snart kan vara verklighet i resten av landet.

Arbetaren kommer aldrig att låta sig tystas, oavsett vad som sker. Men vi behöver er hjälp för att fortsätta att utvecklas och satsa nytt när det blåser som hårdast.

Hoppas ni tycker om det ni läser i det nya numret, och teckna gärna en prenumeration att ge bort till någon i julklapp.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan