Film #90/2019

Scorsese tillbaka i storfilm om Jimmy Hoffa

The Irishman. Joe Pesci (Russell Bufalino) och Robert De Niro (Frank Sheeran). Foto: Netflix Film

Martin Scorseses nya mastodontfilm om fallet kring Jimmy Hoffas uppgång, fall och mystiska försvinnande bygger historien på det erkännande den nära vännen Frank ”The Irishman” Sheeran gav innan sin död 2003. Johan Apel Röstlund ser en film som slår gnistor.

Historien om den amerikanska fackpampen Jimmy Hoffa tillhör 1900-talets mest mytomspunna. Sedan hans försvinnande sommaren 1975 har fortfarande ingen kropp hittats och trots att FBI officiellt valde att dödförklara honom åtta år senare spekuleras det än i dag om vad som faktiskt hände.

Jimmy Hoffa var under 1950- och 60-talet en lika omtyckt som kontroversiell figur i det amerikanska samhället.

Teorierna är lika många som de omkring två miljoner medlemmar Hoffa organiserade i det som då var USA:s mäktigaste fackförening, det amerikanska transportarbetarförbundet, Teamsters.

Jimmy Hoffa var under 1950- och 60-talet en lika omtyckt som kontroversiell figur i det amerikanska samhället. En superkändis som aldrig lade fingrarna emellan och som utan skrupler gjorde affärer med topparna inom den organiserade brottsligheten.

Han fängslades för bland annat bedrägeri men kom tillbaka. Slogs mot både Kennedy-klanen och för sina egna medlemmar bland bud- och lastbilschaufförerna över hela landet.

[FILM] The Irishman
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Stephen Graham, Anna Paguin mfl.

I Martin Scorseses nya mastodontfilm om fallet kring hans uppgång, fall och mystiska försvinnande bygger historien på det erkännande Hoffas nära vän Frank ”The Irishman” Sheeran gav innan sin död 2003. I Charles Brandts intervjubok I Heard You Paint Houses (ett annat ord för yrkesmördare, reds anm) berättade Sheeran att det var han, på uppdrag av maffian, som dödat Hoffa på den där parkeringsplatsen strax utanför Detroit. Kroppen ska sedan ha dumpats på en okänd plats.

Filmen, som har biopremiär på fredag och går upp på streamingssajten Netflix redan nästa vecka, är Scorseses hittills mest påkostade. För, vad vi får förmoda är sista gången, har han samlat sina gamla trotjänare Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci i huvudrollerna och det är lysande bio-magi i dryga 3,5 timmar.

Ett epos genom den amerikanska nutidshistorien med korruption, presidentval, Kubakris och dolda maktspel mellan maffia, politiker och mäktiga fackförbund. Allt filmat på ett sätt få andra än Scorsese klarar av.

Soundtracket med doo wop och tidig rock´n roll bildar en magisk tidsresa och är bland det absolut bästa Scorsese någonsin regisserat.

De där långa tagningarna där kameran följer efter från rum till rum. De fantastiska miljöerna, dialogerna, oset av siciliansk olivolja, cigaretter och krutrök. Soundtracket med doo wop och tidig rock´n roll bildar en magisk tidsresa och är bland det absolut bästa Scorsese någonsin regisserat.

The Irishman hade världspremiär i New York tidigare i höstas och har hyllats som ett mästerverk i den amerikanska pressen. Fallet Jimmy Hoffa väcker fortfarande känslor och än lär det finnas personer kvar i livet som faktiskt vet vad som hände och varför.

En sak är dock säker. Någon absolut sanning kring försvinnandet lär aldrig komma fram. Men Scorsese ger oss en kuslig inblick i hur det eventuellt gick till. Det här är årtiondets absolut bästa film. Gå och se!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984