Litteratur #86/2019

Staplade skämt om statare

Enkla drömmar för en statare. Foto: Egmont

[BOK] Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr. Rovor och champagne Text: Kalle Lind Bild: Jimmy Wallin Egmont, 2019 På näst sista uppslaget i Kalle Linds och Jimmy Wallins nyutkomna seriebok berättar den förre om statarnas verkliga liv, bortom den bondkomiska version som de föregående 77 seriesidorna presenterat. Inte heller här förmår han vara […]

[BOK] Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr. Rovor och champagne
Text: Kalle Lind
Bild: Jimmy Wallin
Egmont, 2019

På näst sista uppslaget i Kalle Linds och Jimmy Wallins nyutkomna seriebok berättar den förre om statarnas verkliga liv, bortom den bondkomiska version som de föregående 77 seriesidorna presenterat. Inte heller här förmår han vara allvarlig. Som i till exempel i denna mening som berättar om drömmen att bli sin egen: ”Som statarhustru levde man med hotet att bli pryglad av två olika gubbar, som torparhustru levde man i nåden att bara bli pryglad av en.”

Men jag skrattar inte.

Humoristen, författaren, radiomannen med mera Lind och tecknaren Wallin har tidigare haft sin Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr. Rovor och champagne, som följetong i serietidningen 91:an, och materialet bygger till viss del på en bröllopsmusikal som Lind och fem studentkompisar satte upp som en början till stå upp- och andra humorkarriärer vid senaste sekelskiftet.

Ämnet är tungt och till dels tar duon det på allvar – vi får en ordentlig dos information om eländet statarna levde under och den hisnande skillnaden mellan dem och deras godsägare under statåret innan det kanske var dags att i slankveckan i oktober flytta till en annan ”ägare”.

Men historien rör sig på ytan med två specifika familjer i fokus, som lever i generaliserande känslomässig under- eller överklassmisär. Den femtonåriga statardottern har ett vedträ som enda vän, pappan är tacksam om han får stryk och mamman tycker att var dag har nog av sin egen plåga, bland flera gamla ordstäv. Ungarna säljs av då och då när det blir för fattigt, men det gör ingenting eftersom det kommer nya allteftersom.

Lind motiverar sitt anslag med Karl Marx gamla devis ”Historien upprepar sig, först som tragedi, sedan som fars” – men det senare kräver ändå insikt i det förra för att fungera.

Jämför med Linds stora idol Hans Alfredson, om vilken han just utkommit med en biografi – utan just empatin och insikten om svärtan hade ingenting av hans skämt haft bärig eller blivit så folkkära. Hans roman Tiden är ingenting (första upplagan 1981) innehåller både fruktansvärda skildringar av just klasskillnader på ett skånskt gods, våldtäkter och dödsfall, och skämtsamma skildringar av karaktärer och kufar på alla klassnivåer. Svärtan och tokerierna är två sidor av samma mynt.

Föreliggande bok missar just denna koppling. Man skulle kunna tänka sig överdrifterna som de förtrycktas galghumor, men det blir ju inte kul när empatin är lika med noll. En del av problemet är också den direkta överföringen från serietidningskapitel till sammanhängande bok där skämt och cliffhangers känns hysteriskt staplade och programmatiskt anpassade till denna följetongsformen.

Lind kallar i sitt efterord statarna för slavar – men hade en skildring av afrikanska slavar på USA:s plantager kunnat göras på ett liknande sätt? Hade denna bok kunnat publiceras på 1940-talet, då kampen mot statarsystemet ledde till att Svenska Lantarbetareförbundet avtalade fram kontantlön?

Här beskrivs denna kamp som endast förd av en blind agitator som lockar med nakendans och leder den korkade hopen i sjön, och en tonårsrevolterande godsägarson med Ivar Lo och J Lo i bokhyllan. Till vem vänder sig referenserna?

Humor och teckningsstil kan vara en smaksak, men historielösheten kring just den fackliga kampen eller plågor på godsen som regelmässiga sexuella övergrepp från ”ägares” och förmäns sida måste ses som det största problemet ändå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984