Inrikes #76/2019

Ett vrål för bostäder åt alla

Bostadsvrålet startade år 2014 och är ett nätverk av personer och organisationer som för bostadspolitisk kamp på lokalnivå. Foto: Vendela Engström

I helgen hölls en stor bostadskonferens i Husby och Hökarängen i Stockholm. Under två fullspäckade dagar diskuterades bostadsfrågor och den allt mer polariserade bostadsmarknaden. Många internationella gäster deltog i årets upplaga av Bostadsvrålet och delade med sig av erfarenheter om hur bostadskamp kan föras på lokal nivå.

Rätten att bo är en mänsklig rättighet som långt ifrån alla har tillgång till. Bostadsvrålet startade år 2014 och är ett nätverk av personer och organisationer som för bostadspolitisk kamp på lokalnivå.

– Vi ser en allt mer orättvis bostadsmarknad i dag där många inte är garanterad en bostad, säger Fanny Linnros, en av arrangörerna bakom årets upplaga av Bostadsvrålet.

Fanny Lindros
Fanny Lindros Foto: Vendela Engström

Hon beskriver en situation där många tvingas hoppa runt mellan boenden eftersom att bostadsköerna till förstahandskontrakt är långa. Långt i från alla har råd att köpa en bostadsrätt vilket leder till en marknad av allt mer osäkra boendeformer. Paralleller kan dras till arbetsförhållanden för personer som saknar tryggheten i en fast anställning.

– Det här har splittrat möjligheten får folk att organisera sig, säger hon.

I Sverige började delar av allmännyttan att säljas ut under 1990-talet, vilket gjorde det möjligt för riskkapitalbolag att köpa upp hyresrättsfastigheter. Ett av de större bolagen är tyska Vonovia som nu i september köpt upp Blackstones andelar i svenska hyresvärden Hembla AB.

Leilani Farha och Surya Deva, som arbetar med mänskliga rättigheter och bostadsfrågor i FN, har tidigare i år varnat den svenska regeringen för Blackstones metoder som de menar strider mot de internationella människorättsnormerna.

”Blackstones modell är välkänd: fastighetsbestånd köps, lägenheter renoveras, hyrorna ökar och hyresgäster som inte har råd att bo kvar får flytta någon annanstans”, skrev de i ett öppet brev riktat till dåvarande utrikesminister Margot Wallström i våras.

– Företag är starka, men en organiserad arbetarklass är starkare, sade Ashleigh Doherty från Parkdale Organize.
– Företag är starka, men en organiserad arbetarklass är starkare, sade Ashleigh Doherty från Parkdale Organize. Foto: Vendela Engström

Samma typ av renovräkningar sker runt om i världen och på Bostadsvrålet finns också grupper från andra länder på plats som delade med sig av sina erfarenheter. Två representanter från Parkdale Orgazine, Kanda, berättade om hur de organiserat sig i deras stadsdel i Toronto. I området finns tre stora hyresvärdar som under de senaste åren höjt hyrorna i snabb takt. Förra året genomförde gruppen en hyresstrejk och lyckades se till att hyreshöjningarna drogs tillbaks.

– Företag är starka, men en organiserad arbetarklass är starkare, sade Ashleigh Doherty från Parkdale Organize.

– Jag gör det för dig, om du gör det för mig, sade Laura Barrio från Coordniadora de Vivienda de Madrid, som också var på plats och berättade från grunden om hur de organiserar hyresgäster i Madrid. För att få hjälp av dem måste man också hjälpa andra medlemmar när det behövs. Detta har i sin tur lett till att vräkningarna upphört i kvarteret där hon är organiserad.

I filmen Push, som visades under helgen och som utspelar sig på flera ställen i världen, intervjuas en person från Kanada som berättar att han kommer behöva lägga upp till 90 procent av lönen på hyran efter att renoveringarna och hyreshöjningarna genomförts i hans kvarter.

Arne Johansson är medlem i Norra Järva stadsdelsråd. De har bland annat organiserat boende i området när Svenska bostäder skulle rusta upp stadsdelens hyresrätter och höja hyrorna avsevärt. Många riskerade att inte kunna bo kvar. Hyresgästerna lyckades stoppa projektet och såg till att hyreshöjningarna hamnade på en långt lägre nivå.

– Våra hyror är i dag 2000 kronor billigare än exakt samma lägenhet ägd av Hembla, säger Arne Johansson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga