Fokus #58/2019

Sista båten från Tallinn

Foto: Vendela Engström

Med jämna mellanrum lyser natten eldröd över Tallinn. Sovjetiska strids­flygplan har under en och samma dag släppt mer än 3 000 bomber över staden. I ett skyddsrum en bit utanför huvud­staden befinner sig Kirsti Valvet. Det är den 9 mars 1944 och hon är 4 år gammal. Kirsti Sjöströms berättar om ett Estland under den sovjetiska ockupa­tionens inledning, och om familjens flykt över Östersjön till Sverige i september 1944.

Med jämna mellanrum lyser natten eldröd över Tallinn. Sovjetiska stridsflygplan har under en och samma dag släppt mer än 3 000 bomber över staden. I ett skyddsrum en bit utanför huvudstaden befinner sig Kirsti Valvet. Det är den 9 mars 1944 och hon är fyra år gammal.

September 1944. Kirsti, brodern Ivar och mamman ska åka med ett fartyg till Stockholm. Båten är en större segelbåt i trä med en bastant mast. Över dem flyger sovjetiska plan, de skjuter i vattnet som smattrar av kulorna. Kajen är överfull av människor som vill fly kriget. Kirsti håller hårt i mammas hand. I den andra handen håller mamma en träväska med lite kläder och lakan. Det är allt de kommer få med på det trånga skeppet, resten av packningen måste de lämna på kajen. Pappa ska komma med en senare båt dagen efter. Vad de inte vet är att det här är sista båten som lämnar staden.

Kirsti Sjöström är i dag 79 år gammal. Hon minns familjens flykt över Östersjön till Sverige i september 1944.
Kirsti Sjöström är i dag 79 år gammal. Hon minns familjens flykt över Östersjön till Sverige i september 1944. Foto: Vendela Engström

…..

På fartyget befinner sig dubbelt så många personer som båten klarar av. Skulle en nödsituation uppstå skulle läget vara kritiskt för passagerarna på båten som bara har en liten livbåt fastspänd i aktern. Flera båtar har redan förlist på resan över havet. När mörkret lägger sig över Östersjön är båten helt nedsläckt för att inte locka till sig uppmärksamhet ute till sjöss.
…..

Kirsti blöder näsblod av syrebrist. I kojen där passagerarna ska sova finns inga fönster och det är svårt att andas. Hon och mamma går upp på däck. Det är natten till den 21 september 1944 och månen lyser upp havet mellan Estland och Sverige. Den 22 september inleds den sista stora flygräden över Tallinn som snart kommer vara en del av Sovjetunionen.

Kirsti Sjöström håller upp ett fotografi föreställande henne själv vid fyra års ålder. Fotot är taget samma år som familjen tvingades på flykt.
Kirsti Sjöström håller upp ett fotografi föreställande henne själv vid fyra års ålder. Fotot är taget samma år som familjen tvingades på flykt. Foto: Vendela Engström

…..

FAKTA Estland

  • Estland utropade sin självständighet 1918. Landet erkändes 1920 efter det estniska frihetskriget mot Ryssland.
  • Under andra världskriget ockuperades landet av Tyskland och Sovjet.
  • Estland var en del av Sovjetunionen mellan år 1944-1991 och blev på nytt självständigt 1991.
  • 1944 flydde tusentals estländare över Östersjön till Sverige.

Nästan två dagar tar resan över havet. De har tur med väder och vind. Överfarten har varit lugn och de närmar sig Sandhamn strax utanför Stockholm. I land blir de snabbt placerade på bussar som kör dem till en skola nära Skanstullsbron i Stockholm. De sover i gymnastiksalen och får tillsägelse om att inte lämna området. I skolan ska Kirsti, Ivar och mamma bo några nätter. Den kommande tiden flyttas familjen runt på olika pensionat och hem och hamnar slutligen utanför Örebro där hennes mamma får tjänst som sömmerska.

…..

Flera år efter flykten, när Kirsti Sjöström är närmare 20 år, knackar en man på deras dörr i Örebro. Han berättar att han har information till familjen om hennes far som aldrig lyckades ta sig över havet. Mannen berättar att hennes pappa blev placerad i ett sovjetiskt fångläger där han avled 1947.

…..

Idag är Kirsti Sjöström, tidigare Valvet, 79 år och bor i Stockholm. Hon besöker Estland och släkten som blev kvar varje år.

I september 1944 flydde Kirstis familj över Östersjön.
I september 1944 flydde Kirstis familj över Östersjön. Foto: Privat
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan