Inrikes #48/2019

”Kriminella arbetsköpare är vinnarna”

”LO:s och Socialdemokraternas svenska modell är verkningslös mot de mest hänsynslöst exploaterade, såsom migrant- och gig-arbetare”, säger Emil Boss på Stockholms LS av SAC Syndikalisterna. Foto: Johan Apel Röstlund

Det är de mest utnyttjade på arbetsmarknaden som är förlorarna med de nya strejkrättsinskränkningarna – vinnarna är de kriminella företagen som verkar utanför den svenska modellen. Det säger Emil Boss, fackligt ombud för Stockholms lokala samorganisation av SAC.

De nya strejkförbuden kommer inte drabba SAC Syndikalisterna som organisation, men medlemmarna – och dessutom gynna de mest oseriösa företagen. Det säger Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms lokala samorganisation, LS, av SAC Syndikalisterna, apropå effekterna av riksdagens beslut förra tisdagen om inskränkt strejkrätt.

– Det är väldigt tydligt, på en praktisk nivå, att de som förlorar är de som är i behov av fackligt stöd. Det är ju inte jag som drabbas, jag sitter ju kvar på kontoret, säger Emil Boss.

”Då var det avgjort. 1 augusti krymper alltså den fackliga verktygslådan. Undrar om vi i LS har hunnit klart med de ärenden vi har på bordet tills dess. De handlar om migrantarbetare som blivit blåsta på sin lön (och sitt anställningsskydd) och som arbetat i strid med de flesta paragraferna i Arbetstidslagen.”

Så skrev Emil Boss, som även skriver ledare i Arbetaren och är opinionsbildare i strejkrättsfrågan, på Facebook när de nya strejkförbuden klubbades förra veckan. Från den 1 augusti blir det alltså i lag förbjudet att vidta fackliga stridsåtgärder i annat syfte än att få till stånd ett kollektivavtal där ett sådant inte redan finns – och därmed omöjligt att med fackliga stridsåtgärder angripa arbetsköpare vid exempelvis olovliga uppsägningar och undermåliga anställningsvillkor.

Det blir ett väldigt tyst samhälle.

Emil Boss, fackligt ombud, Stockholms LS av SAC

Den fackliga konflikträtten omfattar i sig betydligt fler stridsåtgärder än just strejk – och alla dessa, från flygbladsutdelningar till blockader, kan påverkas av den nya lagskrivningen.

– Det blir ett väldigt tyst samhälle. De mest utsatta vågar ofta idag inte protestera och nu har man till och med förbjudit dem att göra det. Den vanligaste stridsåtgärden från SAC är att människor delar flygblad och berättar om arbetsrättsliga övergrepp på jobbet, det är vad man nu stoppar, säger Emil Boss.

I de ärenden som Emil Boss arbetar med nu har företagen kollektivavtal med Byggnads. Trots det arbetar de anställda, ofta migrantarbetare, under villkor som är både olagliga och fullständigt bortom den så kallade svenska modellen, framhåller han.

– De här skumraskföretagen är de största vinnarna. De får det lättare att fortsätta med sin kriminella verksamhet, men nu med en putsad fasad. LO:s och Socialdemokraternas svenska modell är verkningslös mot de mest hänsynslöst exploaterade, såsom migrant- och gig-arbetare, säger Emil Boss.

Samtidigt skriver han i en ledare på Arbetaren.se att de nya förbuden inte ska ses som slutet, vare sig för alternativa fack eller för kampen.

– Jag vore lat om jag såg allt nattsvart. Allt handlar om att var lite mer kreativ och jobba hårdare. Det kommer de som drivs av akuta behov att göra. Andra länder, som Polen och Tyskland, har mer repressiv strejklagstiftning, men även där växer fria fack, säger Emil Boss.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga