Utrikes #46/2019

Inskränkt aborträtt i Norge oroar

I höstas anordnades demonstrationer till försvar för aborträtten i över 30 norska städer. Men nu har abortlagstiftningen stramats åt ytterligare. Foto: TT

Aborträtten i Norge stramas åt. Beslutet om en lagändring fattades sent i torsdags kväll efter vad som beskrivs som maratonlånga förhandlingar i stortinget.

Bakom kraven på den första förändringen av abortlagstiftningen sedan 1976 står Kristelig folkeparti. Med hot om att hoppa av regeringssamarbetet med konservativa Høyre lyckades de sent i torsdagskväll driva igenom frågan trots stora protester från flera håll.

Åtstramningen innebär att kvinnor i Norge nu inte längre fritt kan välja att abortera ett av fostren om de väntar flera. I stället måste de nu få godkänt av en så kallad abortnämnd, rapporterar flera norska medier.

– Det här är en påminnelse om att vi inte ens i ett nordiskt land kan ta aborträtten för given, säger Hans Linde, som är ordförande i RFSU, till Arbetaren.

Han förklarar att han är oroad över utvecklingen och menar att fler förslag på ytterligare åtstramningar kan komma.

– Kristelig folkeparti har drivit de här frågorna länge men har haft ett litet stöd hos övriga partier. Men i ett läge där makten står på spel så kompromissar man bort rätten till fri abort. Och tittar vi på Sverige så har frågan om inskränkt aborträtt lågt stöd i riksdagen, men när vi ser vad som hände i Norge så gör det naturligtvis att man känner oro, säger Hans Linde.

Vid beslutet röstade 105 ledamöter i stortinget för en åtstramning och 64 emot.

Norge har redan sedan tidigare en striktare abortlagstiftning än exempelvis Sverige. Efter vecka 12 måste den kvinna som vill genomföra en abort få godkänt av nämnden. I Sverige är det fritt fram att göra abort fram till och med vecka 18, därefter krävs ett tillstånd från Socialstyrelsen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga