Inrikes #42/2019

Sex 18-åriga diskare på en LO-topp

Susanna Gideonsson toppar LO-förbundslöneligan med sina 84 890 kronor i månaden och det går närmare fyra unga stormarknadsjobbare på hennes lön. Tittar man på medlemmarnas snittlöner får hon mer än tre gånger högre lön i månaden. Foto: Martina Holmberg/TT

För att en 18-årig diskare ska matcha LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons lön måste denna arbeta som sex diskare. Det går fem nyanställda byggstädare på en Byggnadsordförande. Arbetaren har tittat närmare på arbetarsektorns fackordförandes löner och de lägst betalda i respektive branscher.

En 18-årig diskare som går på Hotell- och Restaurangfackets “gröna riks”-avtal får ut 17 046 kronor i månatlig grundlön. Den lägsta fackligt godkända lönen en vuxen heltidsarbetare kan få ut 2019 enligt medlingsinstitutet. För att nå upp till LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldssons månadslön på 104 480 kronor måste denna diskare arbeta lite mer än sex gånger så mycket på ett år.

Sveriges facktoppar har till tidningen Arbetsvärlden fått uppge hur mycket de får av sina respektive förbund för att axla ordförandeskapet. Arbetaren har tittat närmare på hur många lägst betalda i varje förbund på arbetarsidan det går på respektive ordförande.

Störst skillnad mellan topp och botten återfinns inom Hotell- och Restaurangfacket och Byggnads byggstäd. Det går nästan fem 18-åriga diskare på Malin Ackholts lön på 81 866 kronor i månaden och lika många byggstädare för att matcha Johan Lindholms på blygsammare 68686 kronor i månaden. Om man istället jämför en byggnadsarbetare med byggbasens lön tjänar han mer än dubbelt så mycket.

Tätt följt av dessa två facktoppar återfinns IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Hon är den näst högst avlönade fackordföranden inom LO-förbunden. Hennes lön på 84 591 kronor i månaden motsvarar lite mindre än fem nyanställda unga stålindustriarbetare.

Principen är att med ett större ansvar så ska man också ha en högre ersättning.
Jens Lundberg, pressekreterare Handelsanställdas förbund

Susanna Gideonsson toppar LO-förbundslöneligan med sina 84 890 kronor i månaden och det går närmare fyra unga stormarknadsjobbare på hennes lön. Tittar man på medlemmarnas snittlöner får hon mer än tre gånger högre lön i månaden. Handels pressekreterare förklarar i Handelsnytt att “Susannas roll är att vara en väldigt arbetande ordförande,” att Handels är ett stort förbund och att hon “tjänar Handels väl”.

–  Principen är att med ett större ansvar så ska man också ha en högre ersättning, säger Jens Lundberg till tidningen.

Trea på listan över LO-förbundens högst avlönade är Kommunals Tobias Baudin. På sina 82 756 kronor i månaden motsvarar hans lön lite fler än fyra 19-åriga anställda på förskola och något mer än tre undersköterskor.

Minst skillnad mellan topp och botten inom LO-förbunden återfinns hos Målarna. Mikael Johansson, ordförande, tjänar 68028 kronor i månaden, vilket motsvarar lite mer än två färdigutbildade unga målare. Men han är inte i botten av löneligan. Den lägst avlönade av alla LO-förbundsordförande är Transports Tommy Wreeth med sina 60 905 kronor i månaden, vilket inte hindrar att han tjänar mer än dubbelt så mycket som en nyanställd väktare.

Men vill man hitta mindre skillnader måste man gå utanför LO-förbunden. Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér, med 35 500 kronor för 80 procents tjänst, tjänar mer än den lägst avlönade hamnarbetaren enligt Stuveriavtalet, vars innehåll nu förbundet även skrivit under på. Men inte särskilt mycket och inte heller mer än vad han tjänat om han inte burit ordförandehatten.

– Min lön är baserad på vad jag skulle förmodas tjäna som hamnarbetare i helsingborgs hamn. Då skulle jag ha arbetat skift, få en något högre ersättning och då landar man på den summan, säger han.

Vi har en annan organisationsmodell och det avspeglas i lönen. Man får förtroende att vara ordförande och då ska man ha en ersättning för förlorad inkomst och inget annat.
Eskil Rönér, ordförande Hamnarbetarförbundet

Han träder in till Malin Ackholts försvar och anser det ”kanske grymt att jämföra hennes lön med en 18-årig diskares” men säger samtidigt att förbundet i grunden har en annan syn på ombudsmän och förtroendevalda.

– Vi har en annan organisationsmodell och det avspeglas i lönen. Man får förtroende att vara ordförande och då ska man ha en ersättning för förlorad inkomst och inget annat. Huvudprincipen i vårt organisation att vi är aktiva hamnarbetare som innebar förtroendeuppdrag, säger han.

En liknande princip återfinns hos SAC Syndikalisterna. Där sätts samma lön för alla funktionärer på kongressen och den har för generalsekreterare Erik Bonk, satts på 26 700 kronor. Eftersom SAC inte uppbär kollektivavtal i någon större utsträckning finns närmaste lönejämförelse att hitta på denna tidnings anställda som över brädet är 1000 kronor högre än generalsekreterarens.

– Vi är en medlemsstyrd fackförening och de sätter min lön och ansåg denna vara skälig för uppdraget. Men jag är inte heller anställd som Handels ordförande utan styr själv över min arbetstid. Men om medlemmarna inte är nöjda med mitt arbete kan de också be mig flyga och fara under min mandatperiod. Så det ligger i mitt intresse att sköta mig om jag vill behålla jobbet, säger Erik Bonk, generalsekretare i SAC Syndikalisterna.

Arbetsvärldens lönekartläggning visar att den högst betalda inom svensk fackförningsrörelse är Andreas Miller, ordförande för Ledarna. Med sina 148 000 kronor i månaden tjänar han mer än både LO:s ordförande, TCO:s ordförande Eva Nordmark som kvitterar ut 137 000 kronor och SACO:s ordförande Göran Arrius med sina 130 800 kronor i månaden.

Nu finns det förstås inga diskare som är medlemmar i Ledarna, men skulle de kunna vara medlemmar skulle det gå mer än 8 stycken på Andreas Millers lön.

Arbetaren har sökt Malin Ackholt för en kommentar och hon har bett att få återkomma via mail, något hon sedan inte gjort innan publicering.

Montage: Arbetaren
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga