Utrikes #30/2019

Klimataktivister gripna i London vid vägblockader

Ett noshörningsskelett under demonstrationerna på Parliament Square i London under måndagen. På flera håll i Europa demonstreras det under det som utlysts som en global aktionsvecka för klimatet. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Omkring 300 miljöaktivister har gripits under de pågående klimatprotesterna i London. Samtidigt genomfördes flera andra liknande manifestationer runt om i Europa, bland annat i Stockholm där det på måndagen hölls en "die in".

Genom att blockera broar och stora vägar genomförde ett tusental klimataktivister en rad uppmärksammade aktioner i centrala London i måndags. Protesterna är tänkta att fortsätta hela veckan och arrangeras bland annat av den brittiska miljögruppen Extinction Rebellion.

Många av oss är redo att offra friheten för vår sak.
James Fox, talesperson för brittiska Extinction Rebellion till BBC

Redan första dagen greps 113 personer för brott mot den allmänna ordningen.

– De flesta greps vid Waterloo bridge, men vi var ändå alltför många för dem. Många av oss är redo att offra friheten för vår sak, sade James Fox som är talesperson för Extinction Rebellion till brittiska BBC.

Bron, som är en av Londons största, blockerades av omkring 1 000 demonstranter. Ett stort protestläger har satts upp i Hyde park.

Oroligheter utbröt även utanför oljejätten Royal Dutch Shells kontor där ett antal fönster ska ha krossats.

Aktivisterna kräver bland annat att världens ledare ska utlysa ett globalt nödläge för att minska utsläppen av växthusgaser.

Genom aktionen ville vi uppmana makthavarna att ta de modiga beslut som faktiskt krävs.
Mira Hingström, talesperson för svenska Extinction Rebellion

Även på andra håll i Europa demonstrerades det under måndagen i det som är tänkt att vara en global aktionsvecka för klimatet.

I Stockholm samlades drygt 100 aktivister utanför riksdagshuset för att spela döda. Även de tillhörde gruppen Extinction Rebellion som den senaste tiden vuxit kraftigt genom flera spektakulära och uppmärksammade aktioner.

– Vi fick väldigt många positiva reaktioner från folk som gick förbi. Genom aktionen ville vi uppmana makthavarna att ta de modiga beslut som faktiskt krävs, säger Mira Hingström från Extinction Rebellions svenska gren till Arbetaren, och fortsätter:

– För vi står inför en kollaps om ingenting görs och politikerna har ignorerat de här problemen allt för länge.

En så kallad die in, där människor spelar döda, arrangerad av Extinction Rebellion utanför svenska riksdagen måndagen den 15 april.
En så kallad die in, där människor spelar döda, arrangerad av Extinction Rebellion utanför svenska riksdagen måndagen den 15 april. Foto: Jana Eriksson

Förutom Stockholm så kommer liknande aktioner genomföras i bland annat Göteborg, Malmö, Lund och Örebro under veckan.

– Vi kommer också att utöka det internationella samarbetet framöver. Det märks att vi växer och att allt fler vet vilka vi är och vad vi vill uppnå, säger Mira Hingström.

Demonstranter i London, Storbritannien, under klimatprotesterna som Extinction Rebellion organiserar under veckan.
Demonstranter i London, Storbritannien, under klimatprotesterna som Extinction Rebellion organiserar under veckan. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp