Inrikes #29/2019

Hård kritik mot Adaktussons möte

Mötets ordförande Jaime Mayor Oreja, talade om ”civilisationens kris”. Han har, enligt ETC, tidigare hyllat Franco-diktaturen i Spanien. Foto: Anders Wiklund/TT

KD-toppen Lars Adaktusson var en av förra helgens huvudtalare vid det internationella stormöte där ultrakonservativa abortmotståndare och fascistkramare samlades i Colombias huvudstad Bogotá. På mötet pekades bland annat journalister och sekulära liberaler ut som huvudmotståndare för den nykonservativa rörelsen i världen.

Det var tidningen ETC som i veckan avslöjade Lars Adaktussons möte med en lång rad personer ute på den absoluta högerkanten från den radikala nykonservativa rörelse som vuxit sig allt starkare runt om i världen de senare åren. Representanter från bland annat den ultrakonservativa organisationen Political network for values och för andra mer eller mindre öppet fascistiska grupper deltog i mötet.

Lars Adaktusson, som är riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, tackade i sitt tal arrangörerna för att han blivit inbjuden att tala om religionsfrihet och om hur kristna förföljs i Mellanöstern.

Andra deltagare, som bland annat mötets ordförande Jaime Mayor Oreja, talade om ”civilisationens kris”. Han har, enligt ETC, tidigare hyllat Franco-diktaturen i Spanien. Dessutom medverkade den amerikanska organisationen Family watch vars ordförande Sharon Slater sagt att homosexualitet är att betrakta som en psykisk sjukdom.

Vi har i flera år sett hur det byggs allianser mellan ultrakonservativa och högerextrema grupper och mötet i Colombia är en tydlig del i det arbetet.
Hans Linde, ordförande RFSU

Lars Adaktusson själv säger till ETC att om man deltar i internationella sammanhang så finns det alltid åsikter man inte delar. Men Hans Linde, som är ordförande i RFSU, säger att mötet i Bogotá inte var vilken sammankomst som helst.

– Det är klart att det kan dyka upp personer vars åsikter man inte delar när man deltar i internationella sammanhang. Men här handlar det om ett möte som anordnas av de mest extrema abort- och HBTQ-motståndarna vi har i världen idag. Vi har i flera år sett hur det byggs allianser mellan ultrakonservativa och högerextrema grupper och mötet i Colombia är en tydlig del i det arbetet. De här grupperna vill ju inget hellre än att komma in i den politiska värmen och när personer som Lars Adaktusson deltar ger det dem legitimitet, säger Hans Linde till Arbetaren.

Men hos Kristdemokraterna tar man kritiken med ro. Per Gudmundson är presschef hos partiet och säger till Arbetaren att Lars Adaktusson var på plats i Bogotá för att prata om den utbredda förföljelsen av religiösa minoriteter.

Han säger också att vanföreställningar och fördomar om exempelvis homosexuella tyvärr lever kvar i stora delar av världen och att Kristdemokraterna försöker motarbeta dessa med demokratisk debatt och upplysning.

– I arbetet med internationella relationer händer det inte sällan att man hamnar i sammanhang där det finns personer eller organisationer vars åsikter går emot vad man själv står för, säger Per Gudmundson till Arbetaren.

Hela mötet har ju som mål att förbjuda abort och att definiera äktenskapet som en sak mellan man och kvinna.
Anders Viking Pettersson, förbundsstyrelseledamot i Liberala ungdomsförbundet

Men kritiken kommer från långt fler än RFSU. Anders Viking Pettersson är förbundsstyrelseledamot i Liberala ungdomsförbundet och reagerar starkt på nyheten om Lars Adaktusson.

– Det är oerhört problematiskt att en svensk riksdagsledamot och vice partiledare åker till en sådan här konferens och därmed ger de här organisationerna legitimitet. Hela mötet  har ju som mål att förbjuda abort och att definiera äktenskapet som en sak mellan man och kvinna.

– Det är inte alls som att jämställa att man deltar i en säkerhetskonferens med diktaturer, för här är målet med mötet att få ut värderingarna. Att Lars Adaktusson då deltar visar att det finns ett intresse för de här frågorna från svenskt håll, säger Anders Viking Pettersson till Arbetaren.

Mötet i Bogotá beskrivs som ett led i den offensiv som delar av den kristna amerikanska högern lagt in för att sprida sina budskap och påverka politiken i Europa och resten av världen. En av organisationerna bakom är den ökända plattformen CitizenGo som bland annat jobbar för att stänga ner abortkliniker världen över och som sprider hatpropaganda mot HBTQ-personer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga