Burcu Sahin får Katapultpriset

Priset för årets bästa skönlitterära debut 2019, Katapultpriset, går till Burcu Sahin för diktsamlingen Broderier. ”På ett mångbottnat och exakt språk skriver Burcu Sahin fram det komplexa i att vara någons mor och fortfarande någons dotter” står det bland annat i prismotiveringen.

Kultur
Burcu Sahin på Littfest i Umeå där Katapultpriset delas ut av Författarförbundet.
Foto: Anna Morin

Årets vinnare av Katapultpriset är Burcu Sahin.

– Det här betyder mycket för mig, både att nomineras och få priset, säger Burcu Sahin vid prisutdelningen på Littfest i Umeå.

Motiveringen lyder: ”På ett mångbottnat och exakt språk skriver Burcu Sahin fram det komplexa i att vara någons mor och fortfarande någons dotter. Dikterna blir till en väv av händer som försörjer, saknar, flätar och minns.”

Katapultpriset har funnits sedan 1991 och delas ut av Författarförbunds skönlitterära sektion. Prissumman är på 40 000 kronor.

Övriga nominerade i år var Jordkropp av Clara Bolmsjö, Händelsehorisonten av Balsam Karam, Harungen av Ina Rosvall och Inlandet av  Elin Willows. Du hittar Arbetarens recensioner av Händelsehorisonten och Inlandet under Relaterat innehåll nedan.