Litteratur #12/2019

Bita huvudet av skam

Johanna Frid fick Dagens Nyheters kulturpris 2019 för sin debutroman Nora eller Brinn Oslo Brinn . Foto: Jennifer Sameland

Skam – en klibbig känsla som har sin höjdpunkt i tonåren och tar ett halvt liv att skrubba av sig, om någonsin. Johanna Frids roman Nora eller Brinn Oslo Brinn är tryfferad med situationer då skammen leder huvudpersonen Johanna in i en halvgråt som tvingar henne in på toaletten, eller in i ett ensligt pojkrum […]

Skam – en klibbig känsla som har sin höjdpunkt i tonåren och tar ett halvt liv att skrubba av sig, om någonsin. Johanna Frids roman Nora eller Brinn Oslo Brinn är tryfferad med situationer då skammen leder huvudpersonen Johanna in i en halvgråt som tvingar henne in på toaletten, eller in i ett ensligt pojkrum för att dölja den panikartade känslan av utanförskap. För det är vad det handlar om: du passar inte in här hos oss. Du duger inte.

[BOK] Nora eller Brinn Oslo brinn
Författare: Johanna Frid
Ellerströms, 2018

Johannas svartsjuka gentemot nya pojkvännens före detta flickvän exploderar rakt i ansiktet på henne via ett meddelande till honom på Facebook. Den lilla bilden på norskan med det underbara leendet blir ett brännmärke som ärrar hjärtat på en sekund.

Det nykära paret är på väg till Odense, nya flickvännen ska presenteras för föräldrarna men laddningen i mötet förnekas genom att inte ens kommenteras, och pressen i den lögnen blir till ångest. Johanna kommer inte från en kärleksfull familj i parcelhus med musselmålade tallrikar och Boysen-apor. Varje detalj i hans föräldrahem påminner henne om att det tidigare funnits en annan flicka som varit självklar i miljön och som skapat en prototyp. En modell som Johanna aldrig kan leva upp till.

Som besatt börjar hon följa Noras Instagramkonto, och så småningom hennes mammas, och vännernas. Och när hon bitit huvudet av skam och skrikit ut sin smärta inför Emil finns ingen återvändo, hon plågar honom med gråt, tjat och krav på att bryta kontakten.

Den fysiska smärtan tar tillfälligt fokus från svartsjukan men plågan minskar inte.

Samtidigt börjar endometriosen morra i kroppen, och accelerera. Den fysiska smärtan tar tillfälligt fokus från svartsjukan men plågan minskar inte.

Johanna är alltså omgiven av en smärta som gör henne ensam – och som uppfyller skräcken att stå utanför och aldrig duga. Hon tvingas bada i den. Beskrivningarna av pinan i kropp och själ är så övertygande beskriven att hon verkligen framstår som ett offer för krafter som hon inte kan styra.

Hennes klagan är inte ens provocerande.

Genom sin skriande gestaltning av utsatthet lyckas romanen ge sin huvudperson en lidandehistoria utan skuld, vilket är en konst som är oerhört svår. Hennes klagan är inte ens provocerande. Lilla vän, vill man säga. Livet är en jämmerdal och du drog en extra nitlott, din stackare. Alla andra kan dra åt helvete.

Johanna Frid tilldelades Dagens Nyheters kulturpris 2019 och har ett genomarbetat, känsligt språk som är sällsynt välbalanserat i historien om skam och utanförskap. Och särskilt roligt är det förstås att ett litet, kämpande förlag som Ellerströms, så angelägna om språket, får en synlig belöning för lång och trogen tjänst.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga