Handels godkänner Ikea-nattarbete – tillfälligt

Efter ett år i långbänk har nu fackförbundet Handels gått med på att under ett år tillåta nattarbete på Ikea i Kungens kurva utanför Stockholm. Bland personalen finns fortfarande en oro för att nattskiftet blir permanent. Den lokala Handelsklubben ser både negativa och positiva aspekter av överenskommelsen.

Inrikes
Fackförbundet Handels och Ikea har nått en kompromiss som innebär att facket tillfälligt tillåter nattarbete på varuhuset i Kungens kurva (bilden).
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nattarbete i butik är något som fackförbundet Handels vanligtvis är mycket återhållsamma med att acceptera. Ikeas önskan att införa nattarbete på butiken i Kungens kurva utanför Stockholm togs därför emot med skepsis, framför allt i den lokala klubben.

Men nu, efter närmare ett års centrala förhandlingar, har Handels och Ikea kommit överens. Ikea ges ett års dispens från arbetstidslagens förbud.

– Ikea har velat ha permanent nattdispens. Men det kommer ingen butik att få, säger Henrik Brolin, central ombudsman på Handels, till Handelsnytt.

Ikea har velat ha permanent nattdispens. Men det kommer ingen butik att få.

Henrik Brolin, central ombudsman på Handels, till Handelsnytt

Arbetaren berättade i januari om att Ikea ökat inflödet av varor i butiken i Kungens kurva, vilket lett till en ansträngd situation för arbetarna på lagret. För att öka inflödet ytterligare ville Ikea införa ett nattskift, men den lokala klubben var emot och föreslog tekniska lösningar. Det fanns en oro för att nattarbetet skulle sprida sig över hela landet.

– Nattarbete är skadligt för hälsan och ska undvikas. En robottruck som hanterar godsflödet nattetid skulle kunna vara en bättre lösning, sade Handelsklubbens ordförande Johan Hagman till Handelsnytt i början av året.

Nu har Handels och Ikea alltså kommit fram till en kompromiss som innebär att facket tillfälligt tillåter nattarbete för att kunna prova ut olika lösningar. Överenskommelsen innebär att nattarbetet ger hundraprocentig ersättning för obekväm arbetstid och att en hälsoundersökning ska erbjudas innan.

– Det borde inte vara någon fara för hälsan att jobba natt en så kort tid men vi vill ändå ha normalvärde ifall det skulle hända något, säger Henrik Brolin till Handelsnytt.

Men enligt Johan Hagman råder det blandade känslor bland personalen, och oron för att nattarbetet ska bli permanent finns fortfarande kvar. Men enligt både Henrik Brolin och Johan Hagman finns det inget skäl till oro. Efter den tillfälliga dispensen ska det vara slut med nattarbetet.

– Min personliga åsikt är att nattarbete inte är något som ska behöva förekomma i detaljhandeln, säger Johan Hagman till Arbetaren.

Det är min bestämda uppfattning att ingen kommer att tvingas jobba natt.

Johan Hagman, ordförande för den lokala Handelsklubben

Enligt honom var både Ikea och Handels överens om att nattarbetet skulle vara frivilligt, men parterna kunde senare inte enas om en skrivning, vilket inneburit att det inte kommit in i protokollet. Han är dock övertygad om att arbetsköparen kommer att hålla den muntliga överenskommelsen.

– Det är min bestämda uppfattning att ingen kommer att tvingas jobba natt, säger Johan Hagman.

Han tror dock att den nuvarande lösningen kan vara bra för att lätta den akuta arbetsmiljösituationen och ge arbetsköparen en möjlighet att hitta en varaktig lösning.