Signerat #94/2018

I en förvandlad stad

Josephine Askegård, kulturreporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

Christoffer Hjalmarssons 36 dagar på gatan har premiär på SVT den 6 december. Han skildrar sina upplevelser av att leva nära människor utan hem. Resultatet blir en tv-serie om medmänsklighet, en känsla han skickar vidare till oss.

När jag går till jobbet i dag är det inte riktigt samma stad som i går. Jag noterar diset, kylan, fukten och det kvarhängande mörkret ur ett annat perspektiv – inte längre bara mitt eget.

Mannen som tigger utanför det nyöppnade fiket, kvinnan framför Coop med sin tummade, tomma pappmugg framför sig, den drogade mannen i t-banan. De är lika mycket stockholmare som jag är fastän de inte klivit ur en varm säng och in i duschen. De har inte en frukost som ser likadan ut varje dag. De kanske börjar med en kaffe, en öl eller ingenting alls i väntan på att hitta en halv varmkorv fortfarande halvljummen, i ett tråg på en parkbänk.

Det är banala iakttagelser som alla vi som bor här gör varje dag, men efter att ha sett de sex avsnitten i Christoffer Hjalmarssons serie 36 dagar på gatan får de en ny laddning.

Christoffer Hjalmarsson har fotograferat några av Arbetarens finaste reportage från stora delar av världen. Bland dem finns bilder från en klinik för krigsskadade i Kabul i februari 2012 eller från Syriens inbördeskrig i april samma år.

Men han följde också hemlösa Lisa, som muckade från Färingsöanstalten för kvinnor ut till hemlöshet 2011.

Utan skyddsnät möter han stockholmare utan fallskärmar.

Hjalmarssons blick på människan i systemet tar man inte miste på. Han har ett sätt är att vara med själv också, att inte ställa sig vid sidan av med sin kamera.

I tv-reportaget dröjer det inte länge förrän han får kontakt. Utan skyddsnät möter han stockholmare utan fallskärmar i ett, förstås, samtidigt oerhört vackert filmreportage.

Hur får han samhällets mest marginaliserade invånare att ställa upp framför kameran? Med sina ansikten där varje natt i kylan går att spåra?

Bland annat genom att vara totalärlig med sitt uppdrag. Snabbt lär han sig innebörden av nya ordspråk som ”man vaskar aldrig en macka”. Skäms över att bli bjuden på en korv fast han har pengar i bankomaten ett par steg bort, men inser också att han delar skammen med den som inget har.

”En dag lovar jag att bjuda tillbaka”, säger han sig, med världens varmaste blick på den hemlöse mannen som bjöd fast han mycket väl visste skillnaden mellan dem.

Det handlar om medmänsklighet. Den skickar han vidare till oss.

Fotnot: serien har premiär på SVT den 6 december och går att se på SVT Play.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga