Litteratur #86/2018

Träffsäkert om ung psykisk ohälsa

Moa Romanovas debutroman relaterar till många samhällsföreteelser. Foto: Kristian Bengtsson

[BOK] Alltid fucka upp Moa Romanova Kartago, 2018 Serietecknaren Moa Romanovas debuterar med Alltid fucka upp, en självbiografisk seriebok om hur det är att vara ung, sökande och ha panikångest. Efter att ha fått en psykos av att röka spice har Moa fallit in i en livskris. Panikattackerna avlöser varandra och försöken att lösa livskaoset går […]

[BOK] Alltid fucka upp
Moa Romanova
Kartago, 2018

Serietecknaren Moa Romanovas debuterar med Alltid fucka upp, en självbiografisk seriebok om hur det är att vara ung, sökande och ha panikångest.

Efter att ha fått en psykos av att röka spice har Moa fallit in i en livskris. Panikattackerna avlöser varandra och försöken att lösa livskaoset går inte som det ska. På Tinder möter hon en äldre man – ”Känd tv-gubbe” – som säger sig vilja hjälpa henne med hennes konst och mående.

Hos psykologen hänger postern ”Keep calm and privatisera vården”. Hon hinner knappt öppna sig och reflektera över sin hälsa innan tiden är slut och hon får ett kvitto på dryga tusenlappen.

Genom boken görs små blinkningar till andra nutida skapare, under en tågresa läser hon Ellen Greiders bok Lunchbox och längs Göteborgs gator är band som ShitKid och Boys taggade på väggarna.

Moa Romanova kritiserar samtiden snyggt genom bokens olika händelseförlopp. Tv-gubben osar #metoo och den privata vården som tar ut ockerpriser för ingen hjälp alls luktar heller inget vidare.

En fin och träffsäker skildring hur det är att ha ångestproblematik som ung och samtidigt försöka göra sitt bästa trots att utfallet inte alltid blir som man vill.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga