Inrikes #84/2018

Tvingades amputera benet – chefen döms

En 23-årig väghållningsarbetare skadades man skadades så svårt att hans ben var tvunget att amputeras. Olyckan inträffade i januari förra året. Nu döms hans chef till 60 dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Det är ovanligt att ansvariga personer i ett företag döms för arbetsmiljöbrott, men nu dömer tingsrätten en 55-årig chef till 60 dagsböter. Rätten håller verksamhetschefen personligt ansvarig för den svåra arbetsplatsolyckan som skedde i Ånge kommun, Hälsingland förra året och som kostade en anställd benet.

Olyckan inträffade i januari 2017 då en 23-årig anställd vid ett väghållningsföretag arbetade med en maskin som sandade en väg. En klump frusen sand fastnade i sandvagnen och den anställde klev då upp på maskinen för att sparka bort klumpen. Men hans fot och kläder fastnade mellan vagnens valsar och benet drogs längre och längre in i maskinen.

Vid utredningen av olyckan framkom att ett säkerhetsgaller monterats bort.

”Om skyddsanordningen hade suttit kvar hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte kunnat uppstå”, yttrade kammaråklagare Christer Jarlås i samband med att åtal väcktes i mars i år, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Om skyddsanordningen hade suttit kvar hade olyckan med hög grad av sannolikhet inte kunnat uppstå.

Christer Jarlås, kammaråklagare

Utredningen konstaterade att chefen, som hade arbetsmiljöansvar, dessutom var den som hade monterat bort gallret. Enligt åklagaren hade verksamhetschefen ”uppsåtligen och av oaktsamhet” därmed åsidosatt sitt ansvar.

55-åringen själv har förnekat skuld och hävdat att gallret enbart skulle skydda maskinen, men tingsrätten går på åklagarens linje.

Den nu 24-årige anställde skadades så svårt att hans ben var tvunget att amputeras 12 centimeter ovanför knäet. Mannen satt fast i maskinen i tre timmar innan han kunde föras till Norrlands universitetssjukhus efter att själv ha lyckats larma SOS Alarm.

Den nu dömda verksamhetschefen har hela tiden hävdat att det var den anställdes eget agerande som ledde till olyckan.

Tidningen Arbetet har rapporterat att det under 2017 dömdes sammanlagt 8 personer för att ”uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt reglerna i arbetsmiljölagen.” Totalt 176 arbetsmiljöbrott anmäldes under samma år, enligt Brottsförebyggande rådet. 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp