Litteratur #77/2018

Att definiera känslan

Ur Deras tur, i serieantologin Draw the line. Illustration: Malin Granroth

[SERIEBOK] Draw the line Antologi med bl.a. Amalia Alvarez, Jenny Berggrund, Malin Biller, Daria Bogdanska och Karin Didring. Doob förlag, 2018 #MeToo-vittnesmålen om sexuell utsatthet strömmade lavinartat fram och förskräckte väldigt många män som missat kvinnors generella villkor. Efteråt ökade nog hoppet hos många att en ordentlig skillnad stod för dörren. En liten skillnad kanske i alla fall. […]

[SERIEBOK] Draw the line
Antologi med bl.a. Amalia Alvarez, Jenny Berggrund, Malin Biller, Daria Bogdanska och Karin Didring.
Doob förlag, 2018

#MeToo-vittnesmålen om sexuell utsatthet strömmade lavinartat fram och förskräckte väldigt många män som missat kvinnors generella villkor. Efteråt ökade nog hoppet hos många att en ordentlig skillnad stod för dörren.

En liten skillnad kanske i alla fall. Eller en pytteliten miniskillnad?

Skillnaden består nog som mest av att allt i att känslan av ensamhet och därmed krav på tystnad har brutits för många utsatta. Det är svårt att avfärda en röst inbäddad i ett hav av röster med att det handlar om överdriven känslighet och brist på humor. För visst var #MeToo kanske i första hand inte riktat till männen – som lätt hade kunnat skaffa sig kunskapen tidigare om de bara intresserat sig för kvinnors liv och vardag och ställt frågorna.

Snabbt har kulturvärlden berikats med verk på det nya temat: samlingar av röster, debattskrifter och inte minst serietecknandet. Serieskaparna Malin Biller och Karin Didring har samlat serier från en grupp tecknare och satt ihop antologin Draw the line, som också blivit utställning och turnerar under hösten i landet. 19 serietecknare associerar till ämnet sexuell gränslöshet och övergrepp.

Som vanligt lyser Anneli Furmark lite extra.

Som vanligt lyser Anneli Furmark lite extra, här i en novell som tecknats av Joanna Hellgren, Mamma är på kurs. Den rör det obehag som uppstår hos två tonårsflickor när mammas nya man hänger på i bastun. Okänslig, skrevande, ska ”alltid skoja till det”. De är bra på att definiera känslan, men den får inte konkret utlopp förstås, utan blir till någon slags skam.

Jag gillar också Lisa Wool-Rim Sjöbloms berättelse om hur flickor och kvinnor med ”asiatiskt” utseende blir dubbelt utsatta när de ständigt relateras till ”importfruar” eller asiatiska stereotyper från film och opera.

Även Malin Billers Kroppen berättelse om den kämpiga erövringen av rätten till att våga ta sig igenom ett gynekologbesök är starkt berörande.

Till serieantologin hör en handledning med diskussionsfrågor, som faktiskt inte alls är så dumma. Tänkta för ungdomar antagligen, men kanske också något för just de män som inte riktigt fattat ännu vad som hände.

Kroppen minns, ur serieantologin Draw the line.
Kroppen minns, ur serieantologin Draw the line. Illustration: Malin Biller
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan