Utrikes #62/2018

”Det finns en grund för att vinna fajten”

Kvinnor som stödjer en legalisering av aborter demonstrerar i regnet utanför kongressen i Buenos Aires i Argentina. Foto: Natacha Pisarenko/TT

Förra veckan röstade senaten i Argentina ned ett omstritt förslag för att legalisera abort. Arbetaren har intervjuat RFSU:s ordförande Hans Linde om resultatet. Samtidigt som han beklagar beslutet ser han ljust på framtiden och tror att aborträttsfrågan snart blir aktuell igen i Argentina.

I förra veckan röstade den argentinska senaten efter många timmars debatt ned förslaget om att legalisera abort. 38 ledamöter röstade mot rätten till abort och 31 för, skriver tidningen The Guardian.

Hundratusentals demonstranter, från båda sidor, hade trotsat det kalla vädret och stod utanför senaten under hela natten tills omröstningen avgjorts.

Hans Linde är ordförande för RFSU i Sverige, en organisation som tagit ställning för aborträtten och menar att den är en förutsättning för ett jämställt samhälle.

Vad har du för kommentar till resultatet i Argentina?

– Det är sorgligt att beslutsfattarna väljer att ha kvar ett abortförbud i landet, det riskerar fortsättningsvis kvinnors liv och hälsa.

– Samtidigt är det en framgång att få upp abortfrågan på dagordningen i påvens hemland. Man har lyckats med stora mobiliseringar och att få ut folk på gatorna. Nu säger en majoritet i Argentina att man stödjer rätten till abort. Det finns en grund för att i framtiden vinna den fajten.

“Det är framför allt fattiga kvinnor i Argentina som är hänvisade till osäkra metoder.”

Hans Linde, ordförande RFSU.
Hans Linde, ordförande RFSU. Foto: Daniel Ivarsson

I dag säger lagen att man har rätt till abort vid våldtäkt eller fara för den gravidas liv. Hur fungerar det i praktiken?

– Det är näst intill omöjligt enligt gällande lag att göra abort. Kvinnor gör aborter ändå, men tvingas göra det olagligt och osäkert.

– Det ser förstås olika ut för olika kvinnor. Är du en välbärgad kvinna så kan du betala en läkare och få en säker abort, eller åka utomlands och göra det. Det är framför allt fattiga kvinnor i Argentina som är hänvisade till osäkra metoder. Sedan 1983 har 3 000 kvinnor dött på grund av osäkra aborter.

Vilka krafter är för aborträtten?

– En del av framgången, att frågan var uppe och att många röstade för att legalisera abort, var att rörelsen för aborträtt byggde en bred allians. Det har lyckats tidigare och gör att Argentina har en lagstiftning om jämställda äktenskap, äktenskap för samkönade par, och för transpersoners rättigheter.

Vilka var emot?

– Katolska religionen har spelat en stark roll i den här frågan, de lyckades mobilisera sina sympatisörer. På slutet skärptes tonen, de sade att det kan bli konsekvenser för de politiker som var för, som att kyrkan kommer arbeta för att parlamentariker inte ska bli omvalda lokalt.

FAKTA | Abort i Argentina
Uppskattningsvis 350 000 aborter per år genomförs illegalt.
47 000 kvinnor lades in för vård och 43 dog på grund av illegala aborter år 2016.
Källa: Argentinas hälsodepartement

Påverkar händelserna i Argentina omgivande länder?

– Definitivt, vi vet att det pågår debatter i Brasilien och Bolivia. Aborträttsaktivister tittar på vad man lyckas med i Argentina.

Vad händer nu?

– Just nu sörjer man kanske, men snart blickar rörelsen framåt, och då kan frågan lyftas igen.

– Det blir garanterat en fråga i valrörelsen 2019, att många vill rösta på parlamentariker som stöder aborträtten. Frågan slår igenom i olika partier, och är inte en ren höger-vänsterfråga i Argentina, säger Hans Linde.

Argentina har president- och kongressval 2019.

Demonstration inför omröstningen  i Asuncion, Paraguay. Förespråkare för aborträtten ger sitt stöd för legalisering av abort i Argentina.
Demonstration inför omröstningen i Asuncion, Paraguay. Förespråkare för aborträtten ger sitt stöd för legalisering av abort i Argentina. Foto: Jorge Saenz/TT
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga