Retro #56/2018

”Drottning Silvias pappa ljög om sitt naziförflutna”

Drottning Silvia som barn med sin familj i Brasilien. Bilden: Silvia sitter med sin bror Thomas Sommerlath på flaket på familjens bil. Mamma Alice Sommerlath sitter fram i bilen och pappa Walter Sommerlath står bredvid bilen. Foto: Dana Press Photo/TT

Denna sommarvecka för 16 år sedan publicerade Arbetaren som första tidning ett avslöjande som kom att väcka uppmärksamhet och diskussion för lång tid framöver. Tidningen kunde visa att drottning Silvias far Walter Sommerlath, tvärtemot vad han själv uppgett, varit medlem i det tyska nazistpartiet.

I Arbetaren nummer 29/2002 gjorde tidningen avslöjandet att Walther Sommerlath i själva verket hade varit medlem i det tyska nazistpartiet. De dittills för allmänheten helt okända uppgifterna fick stor spridning i svenska medier.

TV4:s Kalla fakta följde senare upp avslöjandet. Efter TV4:s reportage kommenterade drottning Silvia för första gången uppgifterna och sa då att hennes far hade varit nazistpartimedlem, men att han inte varit politiskt aktiv. Hon förnekade också att hans fabrik i Tyskland skulle ha tillverkat krigsmateriel, vilket uppgifter tydde på.

Kalla fakta kunde inte hitta något uttalande från Walther Sommerlath där han tar avstånd från partiet eller dess politik. Walther Sommerlath var medlem av partiet tills det upplöstes och förbjöds av de allierade efter kriget.

Här kan ni, i faksimil, läsa Arbetarens avslöjande i den form det publicerades 2002. (Högerklicka på artikelsidorna och zooma in för att få upp dem i större, läsvänligare format.)

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp