Utrikes #46/2018

Ett första steg mot ja till abort i Argentina

Kvinnor som samlats utanför kongressen i Buenos Aires i torsdags firade när kongressens lägre kammare klubbade igenom ett första ja till abort. Foto: Jorge Saenz/TT

Den argentinska kongressen röstade under torsdagseftermiddagen ja till förslaget att legalisera abort. Nu väntar en andra omröstning i senaten i frågan som splittrat samhället i två delar den senaste tiden.

Frågan om att legalisera abort har varit en het potatis och dominerat stora delar av den politiska debatten i Argentina de senaste månaderna. Detta efter att kongressledamöter från flera olika partier i våras lade fram ett förslag om att tillåta abort till och med den 14:e graviditetsveckan.

Efter en utdragen debatt röstade kongressen under torsdagseftermiddagen svensk tid för en legalisering.

I dag är abort endast lagligt om graviditeten uppkommit efter våldtäkt eller vid fara för kvinnans liv, men flera läkare runt om i landet har ändå vägrat genomföra ingreppet. Så sent om i onsdagskväll uppstod tumult när polis stormade en av många skolor i landet som den senaste tiden ockuperats av elever som visat sitt stöd för legaliseringen.

Flera demonstrationer har också hållits från bägge sidor i den infekterade frågan.

Då kongressen nu röstat ja går frågan vidare till senaten som väntas fatta det slutgiltiga beslutet. Om det blir ett ja även där, kan frågan komma att påverka flera andra latinamerikanska länder med hård abortlagstiftning Det rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga