Inrikes #28/2018

Undersköterskorna blev streckgubbar i Dalarna

På informationsbilden som Landstinget Dalarna använder är undersköterskorna representerade av en streckgubbe medan sjuksköterskor och läkare avbildas som mer verklighetstrogna människor. Foto: Privat

Landstinget Dalarna har hamnat i blåsväder sedan det framkommit att de i sin information till vårdsökande illustrerar undersköterskor som streckgubbar medan läkare och sjuksköterskor avbildas som riktiga människor. Det var efter att en undersköterska inom landstinget delat bilden på sin Facebook som den spreds och uppmärksammades i media.

– Jag såg bilden och blev förbannad, den blev verkligen en talande bild för hur vi undersköterskor ofta glöms bort och förminskas, både inom kommun och landsting.

Det säger undersköterskan Lina Lek Hjärtedal till SVT Dalarna. Det var hon som uppmärksammade Landstinget Dalarnas informationsaffisch och delade en bild av den på sin Facebook-sida med texten:

”Vi undersköterskor var inte värda en riktig kropp, två händer eller ens ett ansikte. Prova att driva landstingets verksamheter en vecka utan oss undersköterskor, kom igen det blir kul!”

Landstingets affisch är riktad till vårdsökande och patienter som har det svårt med språket. Men det är inte enkelt att förstå logiken bakom varför läkare och sjuksköterskor är representerade av mer människolika figurer medan just undersköterskan är en streckgubbe.

Många som sett bilden har reagerat starkt på symboliken i den, inte minst andra undersköterskor.

”Ja vad ska man säga, jobbat som usk i 46 år detta är oförskämt mot en yrkeskår som är värd all kredit som kan tänkas”, skriver en undersköterska under Facebook-inlägget.

Landstinget Dalarna uppger att bilden är del i ett material som ritats av ett företag i England och som distribueras över hela världen, samt att den ska representera undersköterskan som ”den hjälpande handen” inom sjukvården.

Samtidigt ber landstinget dock de undersköterskor som känner sig illa behandlade om ursäkt och lovar att se över materialet.

– Det var självklart inte vår mening att förminska någon, säger kommunikatören Elin Axelsson till SVT Dalarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga