Litteratur #28/2018

Poetisk samtidsdystopi

Bibliotekarien Balsam Karam debuterar med romanen Händelsehorisonten. Foto: Christine Olsson/TT

[BOK] Händelsehorisonten Balsam Karam Norstedts, 2018 En grupp mödrar och barn har deporterats till en plats utanför staden, nära gränsen. Ett tältläger vaktat av soldater där de ska vara en tid. Men de blir sedan kvar där. Med i stort sett omöjliga krav på att kunna söka medborgarskapär de samtliga papperslösa. Författaren och bibliotekarien Balsam […]

[BOK] Händelsehorisonten
Balsam Karam
Norstedts, 2018

En grupp mödrar och barn har deporterats till en plats utanför staden, nära gränsen. Ett tältläger vaktat av soldater där de ska vara en tid. Men de blir sedan kvar där. Med i stort sett omöjliga krav på att kunna söka medborgarskapär de samtliga papperslösa.

Författaren och bibliotekarien Balsam Karam har med debutromanen Händelsehorisonten skrivit en dystopi som tränger rakt in i vår samtid och hintar om en verklighet för många, samtidigt som där finns det dystra framtidssamhället med inslag av science fiction.

Karam låter oss möta Milde, en ung kvinna från Utkanterna och en av dem som en gång deltagit i ett uppror. Milde har därefter fängslats och torterats, när hon ställs inför valet att ingå i ett experiment. Hon ska resa ut i rymden, in ett svart hål och Massan. Hon kommer inte återvända och hennes kropp inte jordfästas. Hon accepterar, för sina systrars och Utkanternas skull.

Milde var ett av de barn som deporterades och som vuxit upp i Utkanterna, det samhälle utanför samhället som de numera papperslösa mödrarna och barnen skapat sedan de blivit kvar utanför staden. De har gjort Utkanterna till sitt hem. De har byggt en skola till barnen, där även mödrarna kunnat ha sina möten på kvällarna.

Alla är de lika värda i sitt nya, kollektivistiska samhälle bortom staden. De stjäl mat och säljer saker de tillverkat av fynd från soptippen intill deras hem, sina bostäder har de byggt av skrot.

Mildes science fiction-klingande öde som inleder romanen övergår i att gå bakåt i tiden och berätta om händelserna som förde henne dit. Om hemmet som byggs upp i Utkanterna och om hur upproret planeras, komplett med gevär och molotovcocktails.

Det är handlingskraften hos mödrarna och barnen i Utkanterna och det samhälle de skapat åt sig som står för den stora fascinationen i denna poetiskt, ibland rytmiskt, berättade roman. Balsam Karam låter Händelsehorisonten vara något annat än en dystopisk undergångssaga, när hon låter mödrarna och barnen ta sig möjligheten att tillsammans utforma sin nya tillvaro.

Egentligen är rymdfärden och skildringen av framtidssamhället irrelevanta för berättelsen. Det hade lika gärna kunnat utspelas här och nu, och Utkanterna hade varit lika spännande att läsa om ändå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga