Amerikanskt riskkapital vill köpa lyxrenoverare

Det amerikanska investeringsfonden Starwood Capital vill ge sig in i den svenska lyxrenoveringssvängen. Med ett niomiljardersbud vill de ta över den kontroversiella privatvärden Victoria Park.

Inrikes
Victoria Park har i flera fall anklagats för lyxrenoveringar med höga hyreshöjningar som följd.
Foto: IamTimEre/Wikimedia Commons

Den kritiserade privata hyresvärden Victoria Park framhåller sitt lokala engagemang på de orter, däribland de tre största städerna, där de äger fastigheter. Men de har också gjort sig ökända för renoveringar med höga hyreshöjningar som följd.

Deras affärsmodell har i alla händelser varit ekonomiskt framgångsrik, och har nu fått de amerikanska riskkapitalisterna Starwood Capital sugna att ta över. I ett pressmeddelande meddelar bolaget att de lagt ett bud på motsvarande 8,7 miljarder för att köpa fastighetsbolaget.

– Som en av de största ägarna av flerfamiljshus i USA med mer än 100 000 lägenheter i portföljen anser vi att Starwood är en lämplig ägare som kan stödja Victoria Park i nästa skede av bolagets kapitalintensiva investeringsprogram för att uppgradera dess fastigheter, säger säger Caleb Marcer, vice ordförande för Starwood, i pressmeddelandet.

Som en av de största ägarna av flerfamiljshus i USA med mer än 100 000 lägenheter i portföljen anser vi att Starwood är en lämplig ägare som kan stödja Victoria Park i nästa skede av bolagets kapitalintensiva investeringsprogram.

Caleb Marcer, vice ordförande, Starwood

För Victoria Parks största aktieägare, däribland grundaren Greg Dingizian, blir affären lukrativ. Enligt Expressen erbjuds han drygt 894 miljoner för sina 26 miljoner aktier, ett bud som han redan sagt ja till.

– Det känns egentligen vemodigt att ta farväl av ett bolag som jag var med och grundade för elva, tolv år sedan, säger Greg Dingizian till Dagens Industri.

Sex av storägarna har redan sagt ja, men formellt måste beslutet tas på bolagstämman i juni.