Utrikes #11/2018

Tyska fack vann arbetstidsförkortning

De tyska metallarbetarna rodde iland den utdragna striden om kortare arbetsvecka och högre lön. Foto: Marijan Murat/DPA/TT

Arbetsköparna i den tyska industrin gav till slut efter för fackets krav. Nu kan industriarbetare begära arbetstidsförkortning för att få tid för familjen. Löneökningarna blev 4,3 procent, även om kravet var 6 procent.

Arbetsköparna inom den tyska industrin tycktes ovilliga in i det sista att gå med på fackets huvudkrav om arbetstidsförkortning. Men på tisdagen, efter flera veckor av strejkaktioner, meddelade parterna att de nu var överens.

Nu kan industriarbetarna, om de begär det, få gå ned i arbetstid för att få mer tid med familj och närstående.

– Allt för länge har flexibilitet varit ett privilegium för arbetsköparen. Nu har de anställda för första gången en avtalad rätt att få kortare arbetstid, för sig själva, för sin hälsa och för sina familjer, säger industrifacket IG Metalls ordförande Jürgen Hoffman, i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen kan arbetsveckan förkortas från 35 till 28 timmar under en tvåårsperiod, vid den anställdes begäran. Arbetsköparen kan samtidigt också be de anställda att tillfälligt utöka arbetsveckan till 40 timmar, men bara om den anställda går med på det.

I samband med avtalet höjs också lönerna med 4,3 procent. Det är inte de 6 procent som facket krävde, men inte heller de 2 procent som arbetsköparna ursprungligen erbjöd. Utöver de 4,3 procenten, så ska de anställda även få 100 euro i bonus, månatligen under årets tre första månader.

Under avtalsrörelsen deltog över en miljon industriarbetare i punkt och dygnsstrejker, enligt fackförbundet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga