Sextrakasserande chef kvar – kvinnor fick sluta

Den sextrakasserade kvinnan fick sluta. Därefter omplacerades en förtroendevald fackrepresentant sedan hon anmält den chef som utsatt hennes kollega för sexuella trakasserier. Arbetsköparen vid Kriminalvården anser att hon utgör ett arbetsmiljöproblem, trots 28 års prickfri anställning. Nu reagerar facket starkt.

Inrikes
I nära tre decennier har kvinnan som hade fackligt förtroendeuppdrag arbetat på samma arbetsplats inom Kriminalvården – när hon anmälde en chef för att ha sextrakasserat en yngre kollega omplacerades hon.
Foto: Jessica Gow/TT

– Det luktar illa, säger Roger Johansson som är ombudsman vid Seko i Mellannorrland, till Arbetaren.

Det har varit rörigt mellan chefer och anställda vid den aktuella fångvårdsanstalten i mellersta Norrland under en längre tid. I fjol anmälde en ung kvinna som arbetar på anstalten chefen för sexuella trakasserier.

En internutredning startades samtidigt som kvinnan lovades fortsatt anställning om hon drog tillbaka sin anmälan. Utredningen lades ned och chefen fick jobba kvar samtidigt som kvinnan inte fick fortsätta sitt arbete.

Nyligen beslutade även arbetsköparen att det fackliga ombudet som anmälde chefen nu kommer att omplaceras. Anledningen, enligt Kriminalvården, är att hon ses som ett arbetsmiljöproblem. Detta trots 28 års prickfri anställning vid samma avdelning.

– De hävdar att hon misskött sitt arbete men kan inte specificera vad det är hon skulle ha gjort, säger Roger Johansson till Arbetaren.

Facket kräver nu att kvinnan ska få tillbaka sin ordinarie tjänst och slippa omplaceringen till en avdelning belägen fem mil från den nuvarande arbetsplatsen. Enligt tidningen Örnsköldsviks Allehanda är kvinnan i chock efter beskedet om att hon ska flyttas.

– Jag vet inte vad jag har gjort för fel. Ingen pratar med mig fast jag upprepade gånger har sagt att jag vill att vi sätter oss ned och diskuterar det som har skett, säger kvinnan till tidningen.

Hon har efter det som inträffat valt att lämna sitt fackliga förtroendeuppdrag. Den utpekade chefen fortsätter att neka till anklagelserna om sexuella trakasserier mot den tidigare anställda kvinnan.

På måndag kommer en tvisteförhandling att äga rum mellan fack och arbetsköpare.