Inrikes #98/2017

Larm om ohållbar arbetsmiljö på AF

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg vid en presskonferens i Stockholm. Det har stormat kring arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen länge och många av de anställda är alltjämt sjukskrivna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stress, för hög arbetsbelastning och utmattande organisationsförändringar. Förhållandena för personalen på Arbetsförmedlingen beskrivs som så dåliga att en anmälan till Arbetsmiljöverket nu har gjorts.

Det är huvudskyddsombuden på Arbetsförmedlingen som tröttnat på den dåliga arbetsmiljön och nu slagit larm genom en anmälan till Arbetsmiljöverket. Där skriver de bland annat att de kräver en handlingsplan för hur situationen ska förbättras och framhåller att resurserna mellan olika verksamheter måste ses över.

Till facktidningen Publikt säger ST:s förbundsordförande Fredrik Andersson att han håller med om det som står, och berättar också att medlemmarna som arbetar på Arbetsförmedlingen mår dåligt över situationen på jobbet.

– Det är stress och press, höga mål och samtidigt en pågående organisationsförändring, säger Fredrik Anderson till Publikt.

En av anledningarna till den uppkomna situationen är enligt facket det så kallade etableringsuppdraget av nyanlända, som nu fullt ut ligger på Arbetsförmedlingens bord. Något som tar mycket tid i anspråk och skapat stor arbetsbelastning, enligt de anställda.

Det har stormat kring arbetsmiljön på Arbetsförmedlingen länge och många anställda har varit sjukskrivna. Fortfarande ligger sjuktalet på nästan 7 procent.

Senast idag, fredag, ska Arbetsförmedlingen svara på anmälan till Arbetsmiljöverket.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp