Inrikes #84/2017

Seko varslar om blockad i skärgårdstrafiken

Om ingen uppgörelse träffas mellan parterna kan det bli strejk i skärgårdstrafiken i november. Foto: Janerik Henriksson/TT

Avtalslöst tillstånd råder i skärgårdstrafiken och Almega och Seko är ännu inte överens om ett nytt avtal. Nu varslar facket för att för att få igenom sin låglönesatsning. Om inte medlingen mellan parterna röner framgång träder stridsåtgärderna i kraft den 3 november.

Oenigheten mellan parterna i skärgårdstrafiken om låglönesatsningen i kollektivavtal består. På tisdagen löpte det förlängda gamla avtalet ut och nu varslar Seko om nyanställningsblockad och därefter strejk för att få Almega att släppa motkraven.

– Avtalet har nu löpt ut och därför lägger vi ett strejkvarsel för att få igång förhandlingarna. Våra medlemmar kan inte vänta längre på att få ett avtal med rättvisa löner och bra anställningsvillkor, säger Valle Karlsson, ordförande för Seko, i ett pressmeddelande.

För drygt en vecka sedan strandade förhandlingarna mellan parterna och då hade avtalet redan förlängts en gång för att få extra förhandlingstid. Än en gång är det frågan om på vilket sätt LO:s låglönesatsning ska införas som är källan för oenighet.

Facket kräver ett kronpåslag för alla med lön under 24 000 kronor i månaden. Men Almega, som från början varit motståndare till att satsningen ska ses som något som ska läggas på industrimärkets 6,5 procent, kräver en ökning i procent. En procentuell ökning skulle leda till en lägre ökning än krontalet.

– Trots stora ansträngningar för att gemensamt enas om ett nytt avtal så väljer Seko att varsla om konflikt för att få mer än vad andra på arbetsmarknad fått. Att Seko återigen varslar om strejk tycker vi är olyckligt, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen i ett pressmeddelande.

Arbetaren har tidigare skrivit om Almegas motstånd mot fackens krav på låglönesatsningen.

– Detta blir det elfte strejkvarslet på ett Almega-område under 2017. Det är ingen slump att Almega går under namnet ”arbetsmarknadens huliganer”, säger Valle Karlsson i pressmeddelandet.

Samtliga hittillsvarande konflikter med Almega om låglönesatsningen har dock resulterat i avtal utan att strejkvarslen har lösts ut och i slutändan har båda parter hävdat att deras linje vann. Senaste gången det hände var i konflikten mellan Hotell- och Restaurangfacket och Almega på Casino Cosmopol.

På torsdagen meddelades att medlare utsetts. Lyckas de inte ena parterna träder blockad mot nyanställningar och inhyrning i kraft den 3 november och strejk den 14 november.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga