Utrikes #84/2017

FN pekar än en gång ut al-Assad för gasattack

Offer för saringasattacken i Khan Sheikhun i norra Syrien i april i år. Nu har FN en än gång, med starka nya bevis, fastslagit att det är den syriska regimen som låg bakom dådet där 87 människor omkom. Foto: Alaa Alyousef/TT

Det var den syriska regimen som låg bakom den fruktansvärda saringasattacken i staden Khan Sheikhun tidigare i år. Det slår FN fast i ytterligare en rapport som släpptes på torsdagen.

Bilderna på döda barn och vuxna efter saringasattacken i den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhun den 4 april i år väckte stor vrede världen över. Minst 87 människor omkom när stridsflygplanen attackerade med det livsfarliga nervgiftet.

Så sent som i september fastslog FN att den syriska regimen med president Bashar al-Assad i spetsen låg bakom attacken. Nu har ytterligare en FN-rapport släppts där utredarna menar att de är ”övertygade om att Syrien är ansvarig för användandet av sarin mot Khan Sheikhun”.

Regimen har ännu inte svarat på rapporten och Ryssland, som slåss på al-Assads sidan i det blodiga kriget, har meddelat att de kommer att inleda en egen granskning. Enligt EU:s insatsstyrka mot rysk propaganda har dock landet tidigare aktivt spridit desinformation om det inträffade och den ryska regimen har hävdat att bilderna på döda från attacken varit fejkade.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga