Inrikes #84/2017

Fastighetsägarna kräver högre hyreshöjningar

Fastighetsägarna i Stockholm och Göteborg kräver en dubbelt så stor hyreshöjning i år jämfört med förra året. Motiveringen är att fastighetsbestånden behöver renoveras – en renovering som hyresgästerna redan betalat för, enligt Hyresgästföreningen. Foto: Anders Ahlgren/TT

Flera kommunala bostadsbolag vill höja hyran med över 3,5 procent. Det är nästan två procent högre än förra årets yrkanden inför förhandlingarna med hyresgästföreningen. Men kraven är generellt högre från fastighetsägarna.

Förra årets generella yrkanden på hyreshöjningar från Fastighetsägarna låg för allmännyttan på 1,73 och för privata värdar 1,93 procent. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen slutade höjningen på 0,7 procent, vilket är i linje med de senaste årens snitt under 1 procent.

Men i årets förhandlingar tar några av de kommunala fastighetsbolagen i Stockholm och Göteborg i hårdare. Flera av dem kräver över 3 procent och de fyra kommunala bolagen i Göteborg kräver 3,5 procents högre hyror 2018. Hyresgästföreningen å sin sida yrkar på att höjningarna ska hamna under 1 procent.

”De bud som Hyresgästföreningen hittills har presenterat tyder på att hyresnivån kommer att falla ordentligt även 2018. Det är en mycket dålig signal för den som vill investera och förvalta hyresrätter långsiktigt”, skriver Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen i en debattartikel i Fastighetstidningen.

Hyresgästerna har redan betalat för att få renoverat under årens lopp.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen

Erik Elmgren.
Erik Elmgren. Foto: Eva Dalin

Men även de andra bolagen kräver i år högre hyreshöjningar. Medan de allmännyttiga har yrkat på 2,46 procent kräver de privata värdarna 1,93 procents högre hyror. Fastighetsbolagen motiverar de höjda anspråken med att de anser de senaste årens höjningar varit för låga. Men framförallt är deras huvudsakliga argument att pengarna behövs för att upprustning och renovering.

Men Hyresgästföreningens förhandlingschef är inte övertygad.

– Vi tycker inte att förhållandena för att äga och förvalta fastigheter förändrats så mycket från föregående år. En del av argumenten är att företagen behöver renovera och bygga nytt. Vi anser att de flesta bostadsbolag redan positionerat sig för att klara av det. Hyresgästerna har redan betalat för att få renoverat under årens lopp, säger Erik Elmgren till tidningen Hem och hyra.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga