Utrikes #84/2017

Brand i fyrverkerifabrik krävde 47 arbetares liv

Brandmän arbetade under torsdagen med att släcka branden som utbröt i en fabrik där det tillverkas fyrverkerier. Foto: Tatan Syuflana/TT

47 människor omkom och flera skadades svårt vid en brand i en fyrverkerifabrik i Indonesien under torsdagen. Samtliga av de döda arbetade på fabriken som bara hade varit i drift i två månader.

Den väldiga branden på fyrverkerifabriken utbröt vid tiotiden lokal tid på torsdagsmorgonen i staden Tangerang strax utanför Indonesiens huvudstad Jakarta. På bilder som sprids syns räddningsarbetare som desperat jobbar med att släcka branden.

Delar av byggnaden ska dessutom ha rasat och en räddningsarbetare säger till Metro TV att de döda arbetarnas kroppar är fullständigt sönderbrända och helt oigenkännbara. Enligt lokala myndigheter är samtliga av de 47 bekräftade dödsoffren anställda arbetare på fabriken.

Vittnen har berättat att det var två explosioner, en omkring klockan 10 på förmiddagen och en runt tre timmar senare. I fabriken, som hade öppnat bara två månader tidigare, var arbetarna fast när branden började härja och människor som befann sig utanför kunde höra hur de desperat skrek på hjälp.

– Mina vänner och jag och några poliser slog ned en vägg så att människor kunde fly, då kom arbetarna ut, berättar Beni Benten, boende i närheten av fabriken, för nyhetsbyrån AFP.

– Jag såg att människor inklusive kvinnor hoppade ovanifrån, åh min gud.

Än vet man inte vad det var som utlöste explosionerna. Ade, en fabriksarbetare som fördes till sjukhuset för sina brännskador, berättar för AFP att elden utbröt mitt under produktionen.

– Jag vet inte hur det hände, jag arbetade utanför fabriken och där inträffade några explosioner, fyra bilar exploderade och nästan alla motorcyklar exploderade också, säger han.

Fabriksbränder är vanligt förekommande i Indonesien och andra länder i regionen och säkerheten på arbetsplatserna är ofta mycket låg.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga