Emma Goldman i Ryssland – del 1

Tidningen Arbetaren har en 95-årig historia och ett rikt materialarkiv. På senaste tiden har vi gjort ett antal nedslag i arkivet och återpublicerat några av alla texter som ryms där. Dagens återpublicering är den första av tre delar av Emma Goldmans berättelse från det postrevolutionära Ryssland, utgiven 1924.

 

Anarkisten Emma Goldman (1869–1940) och hennes gärningar och verk har engagerat och fascinerat frihetliga socialister och feminister i flera decennier. Nyligen skrev vi om henne i Arbetaren igen, apropå programmet om henne i Utbildningsradions ”Bildningsbyrån”.

Naturligtvis finns det många texter av och om Emma Goldman i Arbetarens arkiv. I denna Retro-serie i tre delar publicerar vi hennes Mina två år i Ryssland, utgiven på Albert Bonniers Förlag 1924 – det vill säga bara några år efter ryska revolutionen – i översättning av SAC-agitatorn Eugene Albán.

De desillusionerade berättelserna om Emma Goldmans äventyr i den nymornade sovjetstaten återfinns även i hennes senare utgivna Anarkistiska minnen.

→ Här kan ni läsa DEL 2 av Emma Goldmans minnen från Ryssland.