Inrikes #76/2017

Kvinna sparkades när hon sa hon var gravid

Kvinnan hade tidigare fått beröm för sitt arbete av chefen men fick inte arbeta kvar sedan hon meddelat att hon skulle ha barn. Kvinnan på bilden är inte den samma som i artikeln. Foto: Christine Olsson/TT

En kvinna fick sparken från sin arbetsplats sedan hon berättat för chefen att hon var gravid. Nu har IT-företaget där hon arbetade DO-anmälts.

Det var i februari tidigare i år som kvinnan anställdes vid ett IT-företag i Malmö. Rekryteringen gick via ett bemanningsföretag och kvinnan fick information om att det rörde sig om en tillsvidareanställning, skriver Sydsvenska Dagbladet.

När kontraktet skulle skrivas under meddelade kvinnans chef att hon i stället skulle få fyra kontrakt som löpte under sammanlagt sex månader innan tjänsten skulle övergå till en fast anställning. I augusti berättade kvinnan att hon var gravid.

Chefen ska då ha gratulerat och samtidigt meddelat att hon inte fick fortsätta på företaget, trots att de varit nöjda med hennes arbete.

I den anmälan som nu kommit in till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver kvinnan själv att hon varit uppskattad på jobbet och att chefen tidigare berömt henne, men att hon efter nyheten om graviditeten fått höra att hon får sluta på grund av ett dåligt utflöt arbete.

”Jag känner mig otroligt ensam, utsatt och påhoppad”, skriver kvinnan i anmälan som nu är under behandling av DO.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga