Utrikes #75/2017

Muslimskt sekteristiskt våld drabbar civila hårt

Allmänhetens förtroende fö FN:s fredsbevarande styrka Minusca i Centralafrikanska republiken är på upphällning, menar Amnesty. Foto: AP/Jerome Delay/TT

FN måste agera snabbt mot de fruktansvärda illdåd som begås mot civila av den muslimska rebellgruppen UPC i Centralafrikanska republiken. Den uppmaningen kommer från människorättsorganisationen Amnesty International.

Den muslimska rebellgruppen UPC genomför våldtäkter, plundringar, mord och tvångsförflyttningar i regionen Basse-Kotto i Centralafrikanska republiken, enligt Amnesty. Detta samtidigt som FN:s fredsbevarande styrka Minusca, som har till uppgift att skydda civila, inte lyckas förhindra de många övergrepp som begås.

– Civila har inte råkat falla offer i denna konflikt, utan de är direkta måltavlor. Om FN:s mandat i Centralafrikanska republiken ska betyda någonting så måste skyddet av civila förstärkas, säger Joanne Mariner, senior rådgivare i krisfrågor vid Amnesty International.

Joanne Mariner säger att många invånare i landet blivit allt mer tveksamma till Minuscas förmåga att ens på en begränsad nivå kunna erbjuda civila ett skydd. Hon anser att FN måste se över fredsstyrkans resurser och förmåga att kunna agera snabbt i samband med krissituationer över hela landet.

Samtidigt uppger Amnesty att Minusca har lyckats rädda livet på många människor. Dock är styrkan för svag och allmänhetens förtroende för den på upphällningen.

– Minuscas misslyckanden försätter tusentals människor i fara, säger Joanne Mariner.

Hon säger att omvärlden måste agera snabbt för att få ett slut på illdåden mot civila.

Regeringen har liten eller ingen kontroll över de flesta områden utanför huvudstaden Bangui, vilket ger väpnade grupper spelrum att utöka sina territorier.
Joanne Mariner, senior rådgivare i krisfrågor vid Amnesty International

Övergreppen i prefekturen Basse-Kotto har pågått sedan i början av maj i år då UPC genomförde en brutal attack mot civila i staden Alindao där minst 130 människor dödades. Sedan dess har dödstalen stigit och uppgår nu till flera hundratals personer, enligt Amnesty.

Tiotusentals människor i regionen har tvingats på flykt undan våldet och Basse-Kotto uppges nu vara en region präglad av spökstäder och nästan tömda byar. Fram till attackerna inleddes i maj var denna prefektur relativ opåverkad av det instabila säkerhetsläget i landet. Nu är alltså läget allt annat än lugnt.

– Regeringen har liten eller ingen kontroll över de flesta områden utanför huvudstaden Bangui, vilket ger väpnade grupper spelrum att utöka sina territorier, säger Joanne Mariner.

I mars 2013 drabbades Centralafrikanska republiken av ett inbördeskrig i samband med att den muslimska rebellgruppen Séléka störtade landets tidigare president François Bozizé. Konflikten utvecklades till en strid mellan Séléka och den främst kristna extremistmilisen anti-Balaka.

Efter att den tidigare presidenten hade störtats intogs ämbetet under ett år av Michel Djotodia, den första muslimen som innehaft presidentmakten i Centralafrikanska republiken. Med tiden har rebellalliansen Séléka splittrats i olika delar, varav UPC är en. Varje ny fraktion har inlett terrorkampanjer i olika delar av landet genom attacker mot civila.

Trots flera vapenstillestånd har inte situationen i landet kunnat stabiliseras. Enligt Amnesty attackerar UPC kristna civila som anklagas för att stötta andra väpnade grupper, medan den kristna milisgruppen anti-Balaka gör detsamma mot civila muslimer under förevändningen att det görs “i självförsvar”.

Joanne Mariner säger tatt både kristna och muslimer skyller de övergrepp som begås av båda sidor på den andra gruppen.

– De väpnade grupperna attackerar civila eftersom de anser att de är anhängare till rivaliserande väpnade grupper. Det handlar inte om religiösa doktriner eller ideologier, religionen är endast en skiljelinje mellan de olika grupperna.

Att våldet allt mer får en sekteristisk prägel är mycket oroande, understryker Balkissa Ide Siddo, expert på Centralafrika vid Amnesty. Våldet och hatet har nått nya hemska nivåer, enligt Balkissa Ide Siddo, som menar att de systematiska våldtäkter som UPC gör sig skyldiga till är ett exempel på detta.

Av landets knappt 5 miljoner invånare befinner sig minst 600 000 på flykt inom landet enligt Amnesty, medan ytterligare 438 000 människor har flytt över gränsen till Kamerun, Tchad eller Kongo-Kinshasa.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga