Inrikes #74/2017

Nazister frias för dåd där städare skadades

Den 23-årige nazisten Viktor Melin, ledare för en av Nordiska Motståndsrörelsens "kampgrupper", under tingsrättsförhandlingarna i juni. I hovrätten fick han sitt straff sänkt från 8,5 till 6,5 års fängelse. Foto: Anders Ylander/TT

Två av de tre nazister som av tingsrätten dömts för tre olika bombattentat i Göteborg frias av hovrätten i ett av fallen. I det aktuella dådet, som utfördes i januari i år, fick en städare livshotande skador. Hovrätten skärper dock fängelsestraffen för samtliga tre nazister för de brott de faktiskt döms för.

Två av de tre nazister, aktiva i Nordiska Motståndsrörelsen, som i tingsrätten dömdes för bombdåden vid tre olika bombdåd i Göteborg frikänns av hovrätten i ett av fallen.

Rätten finner det inte styrkt att de två nazisterna, 23-årige Viktor Melin respektive 51-årige Jimmy Jonasson, kan kopplas till attentatet mot ett flyktingboende i Västra Frölunda den 5 januari i år, i vilket en städare fick allvarliga splitterskador i sina ben.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att man anser att bevisningen i fråga om två av bombdåden, mot Syndikalisternas lokal i Göteborg och mot Lilleby camping, är tillräckligt stark för att döma samtliga tre inblandade.

Hovrätten skärper också straffen för de gärningar som de åtalade dömts för, men det sammantagna straffen för Melin och Jonasson sänks till följd av frikännandet i ett av dåden, i den förstas fall till 6,5 års fängelse och i den andras till 2,5 års fängelse.

Den 20-åriga nazisten Anton Thulin, som döms för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse, får en straffskärpning med fyra månaders fängelse, till ett år och tio månader.

Hovrättens dom innebär också att städaren, som fick livshotande skador i sitt högra ben och genomgått ett tiotal operationer, inte tillerkänns något skadestånd. Enligt läkare kan mannens ben komma att behöva amputeras.

– Det påverkar mig jättemycket, för jag tänker så mycket på min framtid och hur den ska bli. Nu för tiden kan jag inte gå och jag kan inte leka med barnen. Jag tror att den kommer att försämra mina jobbchanser, sade städaren när han vittnade i tingsrätten i somras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984