Artikel i Arbetaren ledde till utpekande av nazist

En amerikansk journalist har med Arbetarens hjälp lyckats identifiera en av de nazister som under de våldsamma nazistdemonstrationerna i Charlottesville i början av augusti misshandlade en kvinna. Identifieringen innebär att nazisten, som har en lång kriminell historia bakom sig, kan komma att åtalas.

Utrikes
Bilder på den nazist som misshandlade en kvinna i Charlottesville i USA i augusti cirkulerar nu på sociala medier. Tack vare ett reportage i Arbetaren från 2011 har han kunnat identifieras.
Montage: Arbetaren

Det var efter ett intensivt sökande som den amerikanska journalisten Shaun King tidigare i veckan kunde avslöja identiteten på en man som brutalt misshandlar en obeväpnad kvinna under de våldsamma nazistdemonstrationerna i Charlottesville helgen den 11 och 12 augusti. På ett filmklipp som spridits på nätet syns hur mannen går till våldsam attack och slår en kvinna rakt i ansiktet med knytnäven när han går i en samling av nazister.

Trots att händelsen är väldokumenterad har polisen inte ansträngt sig för att ta reda på vem han är. Men via en artikel som publicerades i Arbetaren 2011 är mannen nu identifierad. Hans namn är Dennis Lloyd Mothersbaugh och enligt Shaun King har han en lång historia inom den amerikanska vit makt-miljön bakom sig.

Det var genom journalisten Anna Roxvalls reportage, ”Nazister jagar papperslösa”, som Shaun King kunde identifiera Mothersbaugh. King har över 780 000 följare på Twitter, där han bland annat länkade till Arbetarens reportage som han med hjälp av ett översättningsprogram läst.

Identifieringen av Dennis Lloyd Mothersbaugh har fått stor spridning på sociala medier i USA, men ännu är den 37-årige nazisten inte gripen.

Under samma demonstration där Mothersbaugh misshandlade den obeväpnade kvinnan dödades även den 32-årige antirasisten Heather Heyes sedan hon och många andra blivit påkörda av nazisten James Alex Fields Jr då han körde sin bil in i en stor skara motdemonstranter.

Händelsen fick stor uppmärksamhet världen över och satte strålkastarljus på den allt mer aggressiva Unite the right-rörelsen i USA. Förutom amerikanska nazister och deltog även svenska fascister som Daniel Friberg och Sverigedemokraternas tidigare topptjänsteman Christoffer Dulny, som nyligen valts till ordförande i organisationen Nordisk alternativhöger.